SAD isporučuje pet izviđačkih dronova Afganistanu

Radovi na bespilotnim sistemima će biti provedeni do aprila 2018. (Arhiva)

Kompanija Insitu sklopila je 19,6 miliona dolara vrijedan ugovor s američkom vladom o isporuci ScanEagle bespilotnih sistema Afganistanu na osnovu ranije postignutog sporazuma.

Kompanije će isporučiti pet ScanEagle bespilotnih sistema zajedno sa opremom za podršku, operaterima, rezervnim dijelovima, aktiviranjem baza i upravljačkim uslugama za rad sistema u Afganistanu, prenosi Defender.

Letjelica prikuplja obavještajne podatke

Radovi na bespilotnim sistemima će biti provedeni do aprila 2018. ScanEagle je bespilotna letjelica sa rasponom krila od 3,3 metara koja prikuplja obavještajne podatke, obavlja nadzor, detektira ciljeve i radi izviđanja.

Može djelovati autonomno više od 24 sata na maksimalnoj visini od šest hiljada metara uz nošenje senzora i druge opreme. Može se aktivirati pomoću katapulta, tako da ne zahtijeva posebne uvjete.

Insitu također djeluje u sklopu Komande za specijalne operacije SAD-a kroz MEUAS program pomoću sistema ScanEagle za ISTAR usluge. ScanEagle MEUAS program je u službi od 2004. godine, kada je prvi put uveden u Iraku.

Izvor: Agencije