Bezos od Gatesa preuzeo titulu najbogatijeg na svijetu

Bogatstvo Jeffa Bezosa je palo za 18 milijardi dolara u odnosu na prošlu godinu (EPA)

Osnivač Amazona Jeff Bezos preuzeo je od Billa Gatesa titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu s imovinom vrijednom 91,4 milijarde dolara, prenose agencije.

Bezosove dionice porasle su u četvrtak 2,5 posto, pa je njegovo bogatstvo sada 1,4 milijardu veće od imovine suosnivača Microsofta.

Bezos (53) posjeduje 17 posto dionica Amazona, osnovanog 1994. godine, čija je ukupna vrijednost porasla na više od 500 milijardi dolara.

Nakon što je osnovao tu platformu za internetsku prodaju, Bezos se koncentrirao na posao sa svemirskom raketom Blue Origin i američki list Washington Post koji je 2013. godine kupio za vlastitih 250 miliona dolara.

Jačanje tehnološkog sektora

Ranije ove godine platio je 23 miliona za stari muzej tekstila u Washingtonu i pretvorio ga u porodični dom u četvrti gdje će mu komšije biti porodica Obama te Ivanka Trump i Jared Kushner.

Porodica Bezos još posjeduje nekretnine u Seattleu i na Beverley Hillsu.

Rast dionica tehnološkog sektora doveo je do povećanja bogatstva poduzetnika poput Bezosa i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga (33) koji je sada „težak“ 72,6 milijarde dolara, objavio je Forbes.

Izvor: Agencije