Al-Aqsa: Izraelske snage ponovo ispalile suzavac na vjernike

Ukinute su sigurnosne mjere na prilazima Al-Aqsi, ali su uvedene nove zabrane (EPA)
Ukinute su sigurnosne mjere na prilazima Al-Aqsi, ali su uvedene nove zabrane (EPA)

Izraelske sigurnosne snage ispalile su suzavac u blizini džamije Al-Aqsa, u okupiranom Istočnom Jeruzalemu, gdje se okupio izuzetno veliki broj vjernika. 

Palestinski čelnici pozvali su na “Dan bijesa”, a izraelska policija zabranila je ulazak u kompleks džamije svim muškarcima mlađim od 50 godina.

Veliki broj vjernika nije mogao doći do Jeruzalema zbog restrikcija izraelske vojske. Mnogi, koji nisu mogli doći do džamije Al-Aqsa, klanjali su na ulicama i trgovima.

Istodobno, izraelska policija je ispalila suzavac i šok-bombe na palestinske prosvjednike u Betlehemu. Više osoba je ozlijeđeno.

Više od 113 ljudi ozlijeđeno je na prosvjedima u četvrtak.

Direktor kompleksa Omar Kiswani rekao je kako su izraelske snage sigurnosti jučer bez ikakvog povoda napale vjernike.

“Bila je to čista provokacija izraelskih snaga. Meta su im bili palestinski vjernici koji su ušli u kompleks džamije da se u miru pomole. Nije bilo nijednog razloga da izraelske snage sigurnosti i policija napadnu vjernike topovskim udarima, suzavcem i gumenim mecima. Mnogo je ozlijeđenih. Pokušali su da ometu naše slavlje, našu pobjedu nakon dva duga tjedna borbe. Pokušali su ublažiti gnjev desničarskih ekstremista u Izraelu”, rekao je Kiswani.

U međuvremenu je mladi Palestinac podlegao ozljedama, koje je zadobio u ranjavanju tokom sukoba s izraelskim snagama sigurnosti ispred kompleksa Al-Aqsa, čime je postao peta palestinska žrtva nasilja koje traje već dva tjedna.

Muhammad Kanan (25), koji je ranjen u glavu prije tri dana, umro je kasno noćas u bolnici u okupiranom Ramallahu na Zapadnoj obali, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

On je sudjelovao u prosvjedima Palestinaca u gradu Hizma, nedaleko Jeruzalema, gdje su nezadovoljni građani izašli na ulice u znak prosvjeda protiv postavljanja dodatnih mjera zaštite na ulazima u kompleks Al-Aqsa.

Šok-bombe i suzavac

Izraelske snage sigurnosti pratile su Palestince koji su u četvrtak poslije podne ušli u kompleks džamije Al-Aqsa kroz vrata Bab Hutta i koristili šok-bombe, topovske udare i suzavac.

“Načinili smo sigurnosnu procjenu iz koje je vidljivo da će se dogoditi neredi i prosvjedi. Zabrana se ne odnosi na muškarce starije od 50 godina, a nekim ulicama oko Staroga grada bit će ograničen pristup”, ističe policija u priopćenju objavljenom u petak ujutro.

“Poduzete su sve sigurnosne mjere kako bi se spriječilo i odgovorilo na svako izbijanje nasilja”, ističe policija.

Muslimanski vjernici su se u petak trebali vratiti na džumu u kompleksu Al-Aqsa, nakon dvotjednog bojkota i u ozračju stalne napetosti, unatoč tome što je Izrael povukao sporne sigurnosne mjere.

Palestinci su prestali dolaziti u kompleks Al-Aqsa u znak prosvjeda protiv uvođenja spornih sigurnosnih mjera na tom svetom mjestu za muslimane, koji se nalazi u Istočnom Jeruzalemu – palestinskom dijelu grada koji je Izrael okupirao i anketirao.

Izrael je u četvrtak ujutro povukao posljednje sigurnosne mjere i uklonio sve barijere te detektore metala.

No potom su, nakon ulaska tisuća muslimanskih vjernika u kompleks na poslijepodnevnu molitvu, izbili sukobi.

Dogodilo se to kad je došla izraelska policija.

U sukobima je ozlijeđene najmanje 113 ljudi, izvijestio je palestinski Crveni polumjesec.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO