Trump: Assad je učinio užasne zločine

Trump je zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje Assadovog režima da izvede još napada hemijskim oružjem (Reuters)
Trump je zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje Assadovog režima da izvede još napada hemijskim oružjem (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump optužio je predsjednika Sirije Bashara al-Assada da je počinio “užasne” zločine protiv čovječnosti, a za libanski pokret Hezbollah rekao da je prijetnja za čitav Bliski istok.

On je govoreći na konferenciji za novinare u Bijeloj kući zajedno sa premijerom Libana Saadom Haririjem pozvao na sprečavanje režima sirijskog predsjednika da izvede još napada hemijskim oružjem, navodi AFP.

“Nisam Assadov fan. Zasigurno mislim da je ono što je uradio toj državi i ljudima užasno. Nisam neko ko će stajati po strani i pustiti ga da se izvuče sa onim što je učinio”, rekao je Trump, podsjećajući na svoju naredbu zračnih napada krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, prenosi Tanjug.

Humanitarna katastrofa

Američki lider je dodao da možda ne bi bilo miješanja Rusije ili Irana danas u Siriji da je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama preduzeo korake protiv Assada.

On je optužio Hezbollah i Iran za širenje humanitarne katastrofe u Siriji.

“Hezbollah je prijetnja libanskoj državi, libanskom narodu i cijeloj regiji. Ta grupa nastavlja da povećava vojni arsenal koji prijeti da započne još jedan sukob u Izraelu. Uz podršku Irana, također širi humanitarnu katastrofu u Siriji”, rekao je Trump.

Istinski interes Hezbollaha, kako je rekao, jeste “lični i interes njihovog sponzora, Irana”.

Hemijski napad

U aprilu ove godine dogodio se hemijski napad na grad Khan Sheykhoun u sirijskoj provinciji Idlib koji je usmrtio više od 90 osoba, među kojima je bilo žena i djece, i izazvao ogorčenje međunarodne zajednice kada su videosnimci i fotografije situacije nakon napada emitirane širom svijeta.

Administracija američkog predsjednika je nekoliko dana nakon tog napada izvela napad krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji koja je pod kontrolom sirijske vlade, odakle je, kako su američki zvaničnici naveli, izvršen napad hemijskim oružjem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO