Evropski sud pravde zadržao Hamas na ‘terorističkoj listi’

Generalni sud je smatrao da je Hamas stavljen na listu zbog informacija iz medija i sa interneta (EPA)

Sud pravde Evropske unije (ECJ) je odlučio da Hamas, palestinska politička organizacija, treba ostati na “terorističkoj listi” EU-a, vrativši slučaj nazad nižoj sudskoj instanci.

Suci ECJ-a su odbili i nadglasali odluku Generalnog suda iz 2014, godine, kada je odlučeno da blok koji čini 28 članica nema dovoljno dokaza da i dalje zamrzne sredstva i da zabranjuje kretanje pripadnicima Hamasa.

Taj niži sud je odlučio da je lista zasnovana na izvještajima medija i sa interneta umjesto na čvrstim pravnim argumentima.

Međutim, ECJ je saopćio da je odluka nadležnog tijela bila potrebna samo za početnu listu, bez takvog uvjeta za daljnje zadržavanje odluke.

U decembru 2014. godine, Generalni sud je odlučio da Hamas treba biti uklonjen sa liste jer je odluka EU-a da tu organizaciju stavi na “terorističku listu” sankcija nije posljedica nezavisne istrage.

Prikupljanje dokaza

Evropsko vijeće je, zbog toga, uložilo žalbu na odluku, smatrajući da je Generalni sud “pogriješio u svojoj procjeni načina na koji se Vijeće oslanjalo na informacije iz javnog domena”.

Glavna tužiteljica ECJ-a Eleanor Sharpston se u septembru pridružila onima koji su tražili da Hamas bude uklonjen sa “terorističke liste”.

EU se nije “mogao osloniti na činjenice i dokaze pronađene u novinskim člancima i podacima sa interneta, umjesto na odluke nadležnih zvaničnika da podrži odluku o zadržavanju liste”, kazala je ona.

S obzirom da “neki od razloga ne mogu opravdati odluku da se zadrži lista”, Generalni sud bi bio u pravu da odbaci žalbu EU-a kad nije bilo moguće pronaći dodatne odgovarajuće razloge da se Hamas i dalje nalazi na listi.

Stoga, ECJ “bi trebao ukinuti mjere… na proceduralnoj osnovi”, kazala je Sharpton.

Glavni tužitelji ECJ-a se redovno pozivaju da daju svoj stav prije konačne odluke. Sud često, ali ne i uvijek, donese odluke u skladu sa tim stavovima.

EU zadržava politiku aktivnih sankcija, usmjerenih na pojedince, grupe i države, uključujući nekoliko drugih palestinskih organizacija.

Izvor: Agencije