Svjetske medijske organizacije osudile zahtjev za gašenje Al Jazeere

Učesnici konferencije pozivaju na zaštitu slobode govora, kao temeljnog ljudskog prava (Al Jazeera)

Više od 200 predstavnika medija i novinarskih organizacija iz cijelog svijeta, kao i organizacija koje se bore za ljudska prava i slobodu govora nedvosmisleno su osudili prijetnje Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta, koje su zatražili zatvaranje Al Jazeere i drugih medija poput Arabi21, Rassd, Al Araby Al-Jadeed te Middle East Eye, javlja iz Dohe reporter Al Jazeere Marko Radoja.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli su sankcije Kataru prošlog mjeseca i optužuju Dohu da finansira ekstremističke grupe, te da je postala saveznik Iranu, što Katar odlučno negira.

Medijski stručnjaci su se okupili na dvodnevnoj konferenciji u Dohi u jeku krize u Zaljevu.

Konferenciju je organizirao katarski Nacionalni komitet za ljudska prava u saradnji sa Međunarodnom federacijom novinara i Međunarodnim institutom za štampu.

Solidarnost sa novinarima

Učesnici konferencije su iskazali potpunu solidarnost sa novinarima te saradnicima Al Jazeere i drugih medijskih kuća koje su se našle na udaru zaljevskih zemalja.

Zaključeno je da su proteklih godina Generalna skupština Ujedinjenih naroda, Vijeće sigurnosti i Vijeće za zaštitu ljudskih prava usvojili niz rezolucija kojim se osuđuju napadi na novinare i druge medijske radnike. Napadi na novinare predstavljaju udar na pravo javnosti na informacije i slobodu izražavanja, zaključeno je.

Iskazana je zabrinutost zbog opasnih posljedica koje imaju takvi napadi, pogotovo oni koji prođu nekažnjeno, na cjelokupne medije.

Zbog toga su učesnici konferencije pozvale vlade da poštuju prijedloge, deklaracije i rezolucije koje propagiraju ili podržavaju međunarodne organizacije poput UN-a i UNESCO-a.

Vlade su pozvane da primijene posljednji plan djelovanja UN-a te da pojačaju saradnju sa organizacijama posvećenim sigurnosti i zaštiti novinara i medijskih radnika.

Učesnici konferencije pozvali su vlade da prihvate i poštuju obavezu da novinarima pruže zaštitu kao civilima tokom sukoba, te da ojačaju zakone.

Zatražena je izmjena pravosudnih sistema kako bi se okončalo nekažnjavanje napada na novinare i kako bi se pružila pravna sigurnost koja će spriječiti ozbiljno kršenje zakona o zaštiti ljudskih prava.

Dužnost medija

Informativne organizacije su pozvane da poštuju dužnost zaštite svih svojih novinara, te da im omoguće sigurnosnu obuku i opremu, bez obzira da li se oni nalaze u zoni sukoba ili ne.

Učesnici konferencije su pozvali i na poštivanje prava na slobodu govora i izražavanja, kao jednog od temeljnih ljudskih prava.

Pozvane su svjetske vlade da poštuju pravo medijskih kuća da neovisno i bez uplitanja vlasti objavljuju vijesti i informacije, te da omoguće građanima pristup informacijama o njihovim ovlastima i institucijama.

Novinari su također pozvani da poštuj kodeks ponašanja kojim se zahtijeva poštenje i tačnost pri izvještavanju.

U sklopu dvodnevnog događaja, obogaćenog mnogobrojnim panelima na kojim se govorilo o slobodi izražavanja i slobodi medija, održana je i izložba slika s tim motivima.

Izvor: Al Jazeera