Dva glavna libijska rivala obećala primirje i izbore

U saopćenju se navodi da su dvije strane posvećene 'izgradnji vladavine prava' (Reuters)

Dva glavna rivala u Libiji su postigla dogovor o obustavi vatre širom zemlje, osim kada je u pitanju borba protiv oružanih grupa.

U zajedničkoj deklaraciji je saopćeno da će strane raditi na tome da se održe prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.

Premijer Fayez Serraj i komandant Khalifa Haftar najavili su to u utorak, nakon što su održali sastanak čiji domaćin je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

 ‘Lideri pokazali historijsku hrabrost’

“Posvećeni smo prekidu vatre i  odstupanju od bilo kakve upotrebe oružanih snaga, osim kada je u pitanju antiterorizam“, naveli su oni u zajedničkoj deklaraciji.

Navodi se da su dvije strane posvećene “izgradnji vladavine prava”, u zemlji u kojoj su se desetine oružanih grupa raširile uslijed vakuuma na vlasti nakon svrgavanja dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Macron je istakao da su libijski premijer, koji uživa podršku UN-a, i Haftar, vojni komandant sa sjedištem u zabačenom istočnom dijelu Libije, pokazali historijsku hrabrost u pregovorima kod Pariza, prenosi AFP.

“Oni su postigli sporazum o održavanju izbora idućeg proljeća”, rekao je Macron.

Izvor: Al Jazeera i agencije