Stoltenberg nudi da posreduje u sporu Turske i Njemačke

Jens Stoltenberg je ranije pozvao ministre vanjskih poslova Turske i Njemačke da riješe međusobne nesuglasice (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponudio je da posreduje kada je riječ o posjeti njemačkih poslanika vojnicima u turskoj zračnoj bazi u pokušaju da riješi spor dva NATO saveznika, koji ometa operacije u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

“Generalni sekretar sada je ponudio da organizira posjetu poslanika aerodromu Konyja u okviru NATO-a. Aerodrom Konyja je od vitalnog značaja za operacije NATO-a kao podrška Turskoj i koaliciji za borbu protiv ISIL-a”, rekao je glasnogovornik Alijanse, a prenosi Reuters.

Turska je ranije obavijestila Njemačku da je povukla “crnu listu” njemačkih kompanija koje je optužila za finansiranje “terorizma” u nastojanju da ublaži tenzije koje su prošle sedmice eskalirale između ta dva NATO saveznika, prenijela je agencija Bloomberg.

Hapšenje njemačkih državljana

Dvije partnerske zemlje članice NATO-a u sukobu su zbog hapšenja nekoliko njemačkih državljana u okviru oštrih mjera koje Ankara sprovodi, ali i zbog pitanja pristupa njemačkih zvaničnika bazi NATO-a u Turskoj.

Stoltenberg je ranije ovog mjeseca pozvao ministre vanjskih poslova Turske i Njemačke da riješe međusobne nesuglasice u vezi sa posjetama njemačkih poslanika vojnicima u zračnim bazama NATO-a u Turskoj, što je dio šireg spora između dvije saveznice.

Ankara je odbila da dopusti njemačkim poslanicima da posjete vojnike u dvjema zračnim bazama, naveo je tada Reuters napominjući da njemački vojnici doprinose misiji zračnog nadzora NATO-a u Konyji, 250 kilometara južno od Ankare, dok su njemačke trupe koje su bile stacionirane u drugoj bazi, u Incirliku, u međuvremenu premještene u Jordan.

Izvor: Agencije