Smrtonosna pucnjava u izraelskoj ambasadi u Jordanu

Još nije jasno što je potaknulo pucnjavu (AFP)

Dva Jordanca su poginula, dok je jedan Izraelac ranjen u pucnjavi u stambenom kompleksu u kojem se nalazi izraelska ambasada u nedjelju navečer jordanskom glavnom gradu Ammanu, no još nije jasno koji su uzroci pucnjave, objavili su lokalni sigurnosni izvori.

Dvojica Jordanca su radila za kompaniju koja se bavi izradom namještaja i u ambasadu su ušli prije pucnjave, objavila je policija.

No, malo je detalja objavljeno, pa još nije jasno što je potaknulo pucnjavu, prenosi Hina.

Početna faza

Pucnjava se dogodila u stambenoj zgradi koju je koristila izraelska ambasada, saopćila je jordanska policija. Poručila je i da je istraga još uvijek u “početnim fazama”.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak objavilo da je čuvar ambasade upucao i ubio Jordance u sukobu.

Izraelski mediji su objavili da je čuvar otvorio vatru i ubio 17-godišnjeg Jordanca. Prema navodima medija, jordanski vlasnik stana pogođen u razmjeni vatre i kasnije je preminuo.

Ranjeni Izraelac je u “nestabilnom stanju”, izvijestio je list Hala Akhbar, povezan sa jordanskom vojskom.

Snage sigurnosti zatvorile su ambasadu, a izraelske vlasti evakuirale su osoblje.

Bijes protiv Izraela

U Jordanu vlada sve veći bijes protiv Izraela. Jordanski dužnosnici pozvali su Izrael da ukloni metalne detektore na ulazima na Plato džamija u Jerusalemu, čije je postavljanje uzrokovalo najkrvavije izraelsko-palestinske sukobe u posljednjih nekoliko godina.

Nekoliko hiljada Jordanaca demonstriralo je u petak protiv Izraela, i u glavnom gradu i drugim gradovima u zemlji, kao i u izbjegličkim kampovima.

Jordan je u nedjelju zatražio žuran sastanak arapskih ministara vanjskih poslova kako bi razgovarali o nastaloj situaciji.

Izvor: Agencije