Predsjednik Poljske: Veto na reforme sudstva

Poljska tvrdi da je odluka Evropske komisije politička (EPA)

Predsjednik Poljske Andrzej Duda kazao je u ponedjeljak kako će staviti veto na dva od tri zakona koji se odnose na reforme sudskog sistema ove evropske države, prenose agencije.

Njegova odluka ublažit će zabrinutost da će vladajuća stranka Zakon i pravda potkopati raspodjelu vlasti.

„Odlučio sam da ću poslati u Sejm (donji dom Parlamenta), što znači da ću staviti veto na zakon o Vrhovnom sudu, kao i na onaj o Nacionalnom sudskom vijeću“, kazao je Duda nakon višednevnih masovnih protesta.

Novi zakon bi stavio Vrhovni sud pod kontrolu vladajuće partije i dao ovlasti ministru pravde, koji je i generalni tužitelj, da imenuje sudije.

Duda je kazao kako generalni tužitelj ne smije imati takve ovlasti.

Odmah nakon objave, poljska nacionalna valuta zlota je „ojačala“ u odnosu na euro, što se tumači kao reakcija investitora na smanjene političkih rizika u Poljskoj.

Višednevni protesti

Žitelji Poljske danima su protestirali nakon što su poslanici Parlamenta usvojili kontroverzni novi zakon u oblasti pravosuđa.

Sam zakon kritizirali su, ne samo poslanici opozicionih stranki, ali i ombudsmen Adam Bodnar, inače pravnik po struci, nego i eksperti kako u Poljskoj tako i van nje. On je rekao kako je novi zakon protivustavni, te je njegov ulazak u glasačku proceduru „ubrzan zbog želje za postizanjem određenih političkih ciljeva“.

Bodnar je pozvao predsjednika Poljske Dudu da ne stavlja svoj potpis na ovaj projekat.

Izvor: Al Jazeera i agencije