Zajednički protest muslimana i kršćana u Betlehemu

Okupljeni demonstranti pozvali su vlasti Izraela da odustanu od poteza koji izazivaju rast tenzija (Anadolija)
Okupljeni demonstranti pozvali su vlasti Izraela da odustanu od poteza koji izazivaju rast tenzija (Anadolija)

Nekoliko hiljada palestinskih muslimana i kršćana okupilo se u nedjelju ispred Bazilike rođenja Isusova u Betlehemu i protestiralo zbog izraelskih mjera kojima se ograničava pristup kompleksu Al-Aqse za nejevrejske posjetioce.

Okupljeni demonstranti pozvali su vlasti Izraela da odustanu od poteza koji izazivaju rast tenzija i dovode do novih nereda u Jerusalemu i cijeloj regiji, navodi Anadolija.

Glasnogovornik Zajednice ortodoksne arapske omladine Jalal Berham kazao je kako su ograničavanja vjerskim objektima neprihvatljiva, bez obzira da li se radi o kompleksu Al-Aqse, Bazilici rođenja ili nekoj drugoj crkvi.

“Svi mi, muslimani i kršćani, ovdje okupljeni dio smo jedne nacije. Ista nam je i prošlost. Narod neće prihvatiti da Izrael nastavi sa takvim potezima. Uvijek ćemo se boriti za naše svetinje”, poručio je Berham.

Sukobi i protesti

Izraelske vlasti nedavno su postavile detektore metala, a u nedjelju postavljaju i kamere na ulaz u kompleks Al-Aqse, što je izazvalo negodovanje Palestinaca i masovne proteste u Jerusalemu i na Zapadnoj obali.

Izrael opravdava tu mjeru kao sigurnosnu potrebu nakon nedavnih nereda, u kojima su poginula tri Palestinca i dva izraelska policajca.

S druge strane, palestinski narod smatra da se ne radi o sigurnosnim mjerama, već o potezima kojima Izrael okupira kompleks Al-Aqse.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO