Schulz u dvoboju s Merkel vraća temu izbjeglica

Schulz je odbacio mogućnost da Njemačka ponovno primi izbjeglice (EPA)

Predsjednik Socijaldemokratske partije Njemačke i kancelarski kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima, Martin Schulz upozorio je da bi se izbjeglička kriza iz 2015. mogla ponoviti ako Europska unija ne poduzme hitne korake, vraćajući time u kampanju temu izbjeglica koja je vrlo neugodna za njegovu protukandidatkinju Angelu Merkel.

“Prije dvije godine je više od milijun izbjeglica, potpuno nekontrolirano, ušlo u Njemačku. Tada je njemačka kancelarka, želeći dobro i iz humanitarnih razloga, otvorila granice prema Austriji. Nažalost, bez prethodnog dogovora s našim partnerima u Europi. Ako sad ne budemo djelovali postoji opasnost da se situacija ponovi”, rekao je Schulz u razgovoru za Bild.

On je, uoči puta u Italiju i susreta s talijanskim premijerom Paolom Gentiloneom, ukazao na dramatični broj izbjeglica koji svakodnevno pristižu u talijanske luke.

Schulz će se s Gentiloneom založiti za hitne mjere koje uključuju prihvat izbjeglica u drugim zemljama članicama EU-a što bi se financiralo iz europskih fondova.

Međutim, odbacio je mogućnost da Njemačka ponovno primi izbjeglice. “Sada su na redu druge članice EU-a”, istaknuo je.

Kritike Schulzovoj taktici

Schulz je kancelarku i čelnicu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Merkel optužio da svjesno izbjegava temu izbjeglica u predizbornoj kampanji.

“Tko igra na vrijeme i pokušava ignorirati ovu temu do izbora, taj se ponaša cinično”, rekao je socijaldemokratski čelnik.

Analitičari smatraju da Schulz pokušava dva mjeseca uoči izbora u javnost ponovno vratiti po kancelarku vrlo osjetljivu temu izbjeglica.

No istodobno kritiziraju njegovu taktiku smatrajući da bi mogla pogodovati samo populistima.

“Ne treba zaboraviti da SPD posljednjih četiri godine vlada zajedno s kancelarkom i da je zajedno s Angelom Merkel nositelj izbjegličke politike. Postavlja se pitanje kome bi sad, osim populistima iz Alternative za Njemačku (AfD) koristilo oživljavanje izbjegličke tematike, posebice na ovako senzacionalistički način kako to čini SPD-ov kandidat Schulz”, rekao je Arnd Henze, analitičar javnog servisa ARD.

Izvor: Agencije