Tillerson: Nadam se skorom ukidanju blokade Katara

Tillerson: Nadam se kako će četiri države razmotriti gest dobre volje i ukinuti kopnenu blokadu koja, smatram najviše pogađa katarske stanovnike (AP)

Američki državni sekretar Rex Tillerson danas je kazao kako se nada da će „kopnena blokada“ Katara biti ukinuta, prenose agencije.

Tillerson je u petak naveo kako su Sjedinjene Američke Države zadovoljne katarskim nastojanjima da provede dogovor o borbi protiv finansiranja terorizma, potpisan prošle sedmice, te pozvao arapske države da ukinu „kopnenu blokadu“ zaljevske države.

„Oni su bili veoma agresivni u provođenju ovog sporazuma, mislim kako smo zadovoljni sa njihovim nastojanjima“, izjavio je Tillerson novinarima prije sastanka sa ministrom vanjskih poslova Omana Yusufom bin Alawijem bin Abdullahom u State Departmentu.

Pogođeni katarski narod

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat nametnuli su sankcije Kataru prošlog mjeseca i optužuju Dohu da finansira ekstremističke grupe, te da je postala saveznik Iranu što Katar negira.

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani izdao je u četvrtak dekret sa novim pravilima za definiranje terorizma, zamrzavanje fondova i finansiranje terorizma i uspostavljanje nacionalnih listi terorizma.

Ujedinjeni Arapski Emirati u petak su pozdravili nova pravila kao jedan od prvih pozitivnih znakova otkako su četiri arapske države nametnule Kataru sankcije prošlog mjeseca.

Prekidanje diplomatskih, saobraćajnih i komercijalnih odnosa četiri države sa Katarom poremetilo je uvoz hrane i drugih stvari, te nagnalo strane banke sa umanje svoja poslovanja sa Katarom.

„Nadam se kako će četiri države razmotriti gest dobre volje i ukinuti kopnenu blokadu koja, smatram najviše pogađa katarske stanovnike“, istakao je Tillerson.

Izvor: Al Jazeera i agencije