Ostavka glasnogovornika Bijele kuće

Mjesto direktora za komunikacije bilo je prazno od ostavke Michaela Dubkea u maju, pa je Spicer od tada obavljao tu i dužnost glasnogovornika (AP)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump saopćio je kako će glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer podnijeti ostavku početkom avgusta, te kako će biznismen Anthony Scaramucci postati direktor komunikacija Bijele kuće.

Spicerovo mjesto preuzet će Sarah Sanders, javlja agencija Reuters.

„U ime svoje administracije i američkog naroda, zahvaljujem se Seanu na njegovom radu. Želim mu dalji uspeh, sada kada ide prema novim prilikama. Samo pogledajte njegove sjajne televizijske rejtinge“, rekao je Trump putem saopćenja koje je pročitala nova glasnogovornica Bijele kuće Sanders.

Nezadovoljan imenovanjem Scaramuccija

Ranije su američki mediji objavili kako je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer dao ostavku, nezadovoljan što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump za novog direktora komunikacija Bijele kuće imenovao Anthonyja Scaramuccija.

Finansijaš s Wall Streeta Anthony Scaramucci izabran je na dužnost koju je Spicer djelimično obavljao.

Mjesto direktora za komunikacije bilo je prazno od ostavke Michaela Dubkea u maju, pa je Spicer od tada obavljao tu i dužnost glasnogovornika.

Njegovi brifinzi za novinare bili su hit u medijima, no već ih nekoliko sedmica nije održavao.

Nuđeno mu ambasadorsko mjesto

Do promjena u komunikacijskom timu dolazi u vrijeme kada se Bijela kuća suočava s istragama o navodnoj umiješanosti Rusije u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

The New York Times piše da se Spicer „oštro“ usprotivio imenovanju Scaramuccija, vjerujući kako se radi o „velikoj grešci“.

Scaramucci, trenutno zaposlen u banci Export-Import, dužnost bi trebao preuzeti u avgustu.

Bankaru, koji je prikupljao novac za Republikansku stranku, ranije je bilo ponuđeno ambasadorsko mjesto u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj u Parizu.

Izvor: Agencije