Mediji: Berlin obustavio isporuke oružja Turskoj

Wolfgang Schaeuble: Ako Turska ne prestane igrati ovu malu igru, moramo kazati ljudima da putuju u Tursku na sopstveni rizik (Arhiva)

Njemačka je obustavila sve isporuke oružja Turskoj, piše njemački dnevnik Bild.

Peter Altmeier, “desna ruka” njemačke kancelarke Angele Merkel, nije ni potvrdio, ni negirao pisanje njemačkog dnevnika za televiziju ZDF, prenio je AFP.

On je rekao da će Njemačka razmotriti da li je neophodno preduzeti dalje mjere.

Njemački ministar finansija Wolfgan Schaeuble uporedio je Tursku s bivšom komunističkom Istočnom Njemačkom i rekao da će vlasti možda saopćiti Nijemcima da ukoliko putuju u Tursku to čine na sopstvenu odgovornost.

“Ako Turska ne prestane igrati ovu malu igru, moramo kazatio ljudima da putuju u Tursku na sopstveni rizik i da im mi ne možemo ništa garantirati”, kazao je Schaeuble za Bild, prenio je Reuters.

Pregovori Evropske unije i Ankare

On je uporedio Tursku s bivšom Istočnom Njemačkom, rekavši da Turci proizvoiljno hapse i ne poštuju više ni minimum konzularnih standarda, što ga, kako je rekao, podsjeća na bivšu Istočnu Njemačku.

Prema istraživanju njemačkog magazina Focusa, većina Nijemaca, njih čak 77 posto, podržava prekid pregovora o ulasku Turske u Evropsku uniju, dok samo 16 procenata smatra da bi pregovori trebali biti nastavljeni.

Njemačke poslovne grupacije upozorile su ranije na mogućnost pogoršanja ekonomskih veza s Turskom, jer raste neizvjesnost zbog eskalacije diplomatskog spora između dvije zemlje.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je najavio, reagirajući na tursko pritvaranje nekolicine aktivista za ljudska prava, među kojima je i jedan Nijemac, da će Berlin preduzeti niz koraka kao odgovor na pritvaranje njemačkog aktiviste, a Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Nijemce koji putuju u tu zemlju na povećan oprez.

Gabriel je rekao, kako prenosi agencija AFP, da će Berlin razgovarati s partnerima iz EU-a o evropskim aspiracijama Turske i da će revidirati ekonomske bilateralne odnose s Ankarom.

Izvor: Agencije