Italijani poručili: Kurz govori kao da je neonacista

Sebastian Kurz propagira ideju da se, nakon balkanske, zatvori i mediteranska izbjeglička ruta (EPA)

Gradonačelnik otoka Lampeduza Salvatore Marttelo osudio je zahtjev šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurza upućenom njegovom italijanskom kolegi Angelinu Alfanu da se ilegalni migranti, koji se spašavaju iz Mediterana, ne prebacuju na kopno.

“Takvu izjavu bih očekivao od neonaciste, a ne od predstavnika jedne zemlje članice Evropske unije. Očigledno da Kurz ne zna kolika je Lampeduza”, rekao je gradonačelnik.

On je, u izjavi agenciji Ansa, podsjetio da na Lampeduzi živi 6.000 stanovnika, koji se osjećaju kao Evropljani.

“Iz riječi austrijskog ministra vidim da ne zna kako migranti dolaze i kako se ophodimo prema njima. On ne zna koliko se otok i njegovo stanovništvo angažiraju oko njihovog snabdijevanja”, kazao je Marttelo.

‘To nije Evropa za koju se zalažemo’

I predsjedavajući socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Gianni Pittella kritizirao je austgrijskog šefa diplomatije.

“On želi Lampeduzu pretvoriti u kamp za migranate. To nije Evropa za koju se zalažemo”, poručio je on preko Twittera.

Ranije je ministar vanjskih poslova Austrije pozvao Italiju da ne pušta migrante sa otoka na koja prvobitno pristižu na kopnenu teritoriju te zemlje.

Kurz je svom italijanskom kolegi Angelinu Alfanu rekao na marginama satanka OESC-a u Beču da “spasilačke misije u Sredozemlju ne mogu biti viđene kao karta do centralne Evrope”, prenosi AFP.

“Nadamo se da će trajekti za nelegalne migrante između italijanskih otoka i kopna biti obustavljeni”, kazao je Kurz.

Put prema Evropi

On smatra da ako se migranti po ubrzanom postupku dovode sa otoka na kopno to će ne samo povećati pritisak na centralnu Evropu, već će podstaći druge migrante da se upuste na putovanje prema Evropi.

Skoro 90.000 migranata je stiglo u Italiju ove godine, što je više od 10 posto nego u istom periodu prošle godine.

Kurz propagira ideju da se, nakon balkanske, zatvori i mediteranska izbjeglička ruta.

Izvor: Agencije