Emir Katara naredio izmjene Zakona o borbi protiv terorizma

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli su blokadu 5. juna (EPA)

Katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani izdao je uredbu izmijenivši neke od odredbi Zakona “o borbi protiv terorizma”, izvijestila je državna novinska agencija.

Ova uredba, koja je izdata u četvrtak, uključuje definicije za termine “terorista”, “krivično djelo”, “teroristički čin”, “teroristički subjekt”, “zamrzavanje finansijskih sredstava” i “finansiranje terorizma”, javila je Katarska novinska agencija.

U međuvremenu je u Ujedinjenim narodima katarski ambasador Alya Ahmed Saif Al Thani odbacio “neosnovane optužbe” koje je protiv Dohe iznio zamjenik egipatskog amabasadora pri UN-u Ihab Awad Moustafa.

Ranije je u četvrtak Moustafa rekao u Vijeću sigurnosti UN-a da Katar usvaja “proivterorističku”, politiku koja krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, te da je “sramotno” da ovo 15-člano tijelo još nije pozvalo Katar na odgovornost.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su Katar ranije da se posveti borbi protiv “ekstremizma” i “terorizma” kroz šest principa i da pregovora o planu o mjerama da ih provede.

Blokada Katara od 5. juna

Abdallah al-Mouallimi, saudijski amabasador pri UN-u, rekao je novinarima da su sada četiri zemlje posvećene tim principima, koje su dogovorili njihovi ministri vanjskih poslova 5. jula u Kairu.

Oni uključuju posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma u svim njihovim formama i sprečavanju njihovog finansiranja ili stvaranja sigurnih utočišta, suspenziju svih činova provokacije ili govora koji izaziva mržnju ili nasilje, puno poštovanje dogovora iz Rijada 2013. godine, suzdržavanje od miješanja u unutrašnje poslove država i podržavanja ilegalnih entiteta, odgovornost svih država međunarodne zajednice da se suprotstave svim formama ekstremizma i terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti.

Saudijska Arabija i još tri države koje su nametnule političku i ekonomsku blokadu Kataru povukle su zahtjev da se zatvori Medijska mreža Al Jazeera.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat nametnuli su blokadu 5. juna.

Četvorka je zatim izdala zahtjev od 13 tačaka, među kojima su zatvaranje Al Jazeere, prekid veza s Muslimanskom braćom i drugim organizacijama, ograničavanje veza s Iranom i izbacivanje turskih vojnika čija je baza u Kataru.

Izvor: Al Jazeera i agencije