Dvoje mrtvih na protestu opozicije u Venecueli

Dvojica mladića ubijena su na opozicionom protestu tokom generalnog štrajka u Venecueli, saopćili su tužioci.

Nadomak Caracasa ubijen je 24-godišnji mladić, a troje ljudi je povrijeđeno, dok je u Valenciji ubijen 23-godišnji mladić, a šestero je povrijeđeno, prenosi AFP.

Broj mrtvih u Venecueli porastao je na 99 od početka protesta u aprilu.

Uz barikade na ulicama, zatvorene trgovine, zaustavljen saobraćaj, Venecuela je u dobroj mjeri paralizirana zbog općeg štrajka koji se održava na poziv opozicije, koja se suprotstavlja prijedlogu predsjednika Nicolasa Madura o promjeni Ustava, nakon četiri mjeseca protesta u kojima je poginulo stotinjak ljudi.

Antičavisti, koji su se nazvali po prethodnome predsjedniku Hugu Chavezu, koji je vladao od 1999. do smrti 2013. godine, čiji je nasljednik Maduro, žestoko se protive prijedlogu o sazivanju ustavotvorne skupštine, čiji izbor bi omogućio zaobilaženje postojećeg parlamenta u kojemu opozicija ima većinu.

Članovi ustavotvorne skupštine trebali bi biti izabrani 30. jula.

Suočen s intenzivnim pritiskom, predsjednik tvrdi da formiranje posebne skupštine ima za cilj “mir i ekonomski oporavak zemlje”.

Nestašica hrane i lijekova

U brojnim četvrtima Caracasa i drugim gradovima poput Maracaiboa, na zapadu zemlje, ulice su blokirane barikadama od jutra.

Zabilježeni su i sporadični sukobi između dva tabora ili s policijom.

Opći štrajk podržavaju trgovačka i industrijska komora, dio sindikata, studenti i transportna poduzeća.

No Vlada, koja prijeti sankcijama preduzećima koja sudjeluju u štrajku, kontrolira strateški važnu industriju nafte i javne službe, koje zapošljavaju blizu tri miliona zaposlenih.

Venecuela je pogođena velikim nestašicama hrane i lijekova i galopirajućom inflacijom, koja će, po procjeni Međunarodnog monetarnog Fonda 2017. godine iznositi 720 posto.

U posljednjih deset godina Venecuela je izgubila 70 posto svojih poduzeća, a ona koja su preostala rade sa 30 posto kapaciteta, navodi sindikat poslodavaca Fedecameras.

Opozicija je prošle nedjelje, na neobavezujućem referendumu protiv predsjednika Madura i njegovog plana izmjene Ustava, dobila veliku podršku.

Na referendum je izašlo 7,2 miliona državljana Venecuele, a njih gotovo 100 posto izjasnilo se protiv izmjena Ustava, koje predlažu socijalistička Vlada i predsjednik Maduro. 

Izvor: Agencije