Mediji: CIA prestaje obučavati Assadove protivnike

Ukidanje programa CIA-e održava Trumpov interes u pronalaženju načina saradnje s Rusijom, navodi 'Washington Post' (EPA)

Američka Centralna obavještajna agencija gasi svoj program podrške pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, piše Washington Post.

Pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, taj list navodi da je četvorogodišnja tajna operacija imala ograničen utjecaj, naročito od kada su ruske snage stale na Assadovu stranu 2015. godine.

Američka odluka, rekao je neimenovani dužnosnik, dio je napora Trumpove administracije za poboljšanje odnosa s Rusijom.

Prema navodima Washington Posta, američki predsjednik Donald Trump je donio odluku ukinuti program podrške prije skoro mjesec dana, nakon sastanka s direktorom CIA-e Mikeom Pompeom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost H.R. McMasterom.

List tvrdi da postupno ukidanje programa CIA-e održava “Trumpov interes u pronalaženju načina suradnje s Rusijom” kao i “priznanje ograničene moći Washingtona i želje da ukloni Assada s vlasti”.

Bez komentara Bijele kuće i CIA-e

Agencija AFP podsjeća da su SAD i Rusija postigle dogovor o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, koji je objavljen 7. srpnja na summitu G20 u Hamburgu, gdje se Trump, prvi put od stupanja na čelo SAD-a, sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama odobrio je program za podršku pobunjenicima 2013. godine u vrijeme kada su razne skupine pobunjenika tražile stranu podršku u ustanku protiv Assadovog režima. 

Više tisuća sirijskih boraca protiv vlade je obučeno i naoružano, podsjeća francuska agencija. 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders odbilo je komentirati priču. CIA je također odbila komentirati slučaj.

Izvor: Agencije