Katar: Opasno ponašanje četiri države

Direktor komunikacijskog ureda katarske Vlade kaže kako četiri države 'često izdaju suprotstavljene zahtjeve' (AFP)

Zvaničnik katarske Vlade u srijedu je kazao kako se četiri arapske države koje blokiraju Katar ponašaju opasno i na “neorganiziran način” nakon što su očito promijenile svoje zahtjeve.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein u utorak su naveli kako se Katar treba posvetiti šest principa u borbu protiv terorizma i dogovoriti plan kako da ih provodi.

Četiri države su ranije postavile 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske mreže Al Jazeera, što je Katar odbacio kao miješanje u njegov suverenitet.

Šeik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor komunikacijskog ureda katarske Vlade, naveo je kako četiri države “često izdaju suprotstavljene zahtjeve”.

Dodao je kako Kataru nisu stigli zvanični dokumenti o principima – niti direktno, niti preko Kuvajta ili SAD, koji pokušavaju posredovati u krizi.

Pritisak medijatora

“Posljednji istupi su još jedan primjer opasnog i neorganiziranog načina kojim se ilegalna blokada provodi. U početku nije bilo zahtjeva, no nakon pritiska država medijatora, blokatori su objavili listu zahtjeva, koja je brzo okarakterizirana kao nerazumna i neprovodiva”, istakao je on u odgovoru na upit agencije AP.

Kako se navodi, lista od šest zahtjeva uključuje posvećenost borbi protiv ekstremizma i “terorizma”, sprečavanje finansiranja i davanja utočišta oružanim grupama te suspendiranje svih činova provokacije i govora koji potiču mržnju ili nasilje.

Katar negira da je ikada finansirao ili podržavao terorističke grupe i kaže kako su optužbe politički motivirane.

Nova lista odbacuje stare zahtjeve da Katar ukine Al Jazeeru, prekine veze s Iranom, izbaci turske trupe koje imaju svoju bazu u Kataru, protjera tražene osobe i plati odštetu za navodnu štetu nastalu njegovim političkim odlukama.

Četiri države optužuju Katar da podržava grupe poput Muslimanske braće i navode kako je Katar dao državljanstvo traženim članovima Muslimanske braće i drugim osobama.

Katarska vanjska politika često je znatno drugačija od saudijske i emiratske na Bliskom istoku.

Šest principa

Doha je podržavala opozicijske grupe u regiji koje su Saudijska Arabija, UAE i Egipat nazivale prijetnjom.

Abdallah al-Mouallimi, saudijski amabasador pri Ujedinjenim narodima, rekao je u utorak novinarima da su  četiri zemlje posvećene tim principima, koje su dogovorili njihovi ministri vanjskih poslova 5. jula u Kairu.

Oni uključuju posvećenost borbi protiv ekstremizma i terorizma u svim njihovim formama i sprečavanju njihovog finansiranja ili stvaranja sigurnih utočišta, suspenziju svih činova provokacije ili govora koji izaziva mržnju ili nasilje, puno poštovanje dogovora iz Rijada 2013. godine, suzdržavanje od miješanja u unutrašnje poslove država i podržavanja ilegalnih entiteta, odgovornost svih država međunarodne zajednice da se suprotstave svim formama ekstremizma i terorizma kao prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije