Katar: Cyber napad došao iz UAE

Doha je saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, objašnjenje koje nisu prihvatile zaljevske države (Arhiva)

Katarsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako stručnjaci sada imaju dokaze koji pokazuju kako je kibernetički napad na službeni medij Katara potekao iz Ujedinjenih arapskih Emirata.

Na konferenciji za novinare u Dohi u četvrtak, zvaničnici su rekli da je planiranje hakiranja Katarske novinske agencije započelo već u aprilu.

Istražitelji su također, navodno, pratili IP adresu povezanu s hakiranjem u UAE-u.

U intervjuu za Al Jazeeru, kapetan Capt Othaman Salem Al-Hamoud rekao je da je razina i kvaliteta hakiranja bila profesionalna te da je morala imati “državne resurse” iza sebe. 

Katarsko ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije objavilo kako se hakiranje stranice Katarske novinske agencije desilo u koordinaciji s jednom od zemalja koje su uvele blokadu toj zemlji.

Također je navedeno da se hakiranje desilo pomoću izvora jedne od zemalja koje su uvele blokadu Kataru.

Navedeno je da se nakon istrage sa sigurnošću može reći da je Katarska novinska agencija hakirana.

Washington post je ranije objavio kako Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja društvenih mreža i medija katarske Vlade, koje se desilo krajem maja, a rezultiralo je objavom lažnih citata povezanih s katarskim emirom, što je izazvalo zaljevsku diplomatsku krizu.

Lažne vijesti

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno je citiran kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”, navodi Washington Post.

Kao odgovor na to, Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i transportne veze s Katarom 5. juna, optuživši ga za podržavanje “terorizma”.

Katar je negirao ove optužbe.

Doha je saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, objašnjenje koje nisu prihvatile zaljevske države.

Ambasador Emirata u SAD-u Yousef al-Otaiba negirao je ovakve izvještaje u saopćenju, rekavši da su “lažni”.

I ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash negirao je uključenost svoje zemlje u hakiranje zvaničnih novinskih agencija i društvenih mreža katarske Vlade

Američki Federalni istražni biro prethodno je radio s Katarom na slučaju hakiranja.

Izvor: Al Jazeera