Ubijena dva turska zvaničnika, vlasti krive PKK

Stotine pripadnika turskih snaga sigurnosti ubijene su od završetka primirja, a vojska tvrdi da je ubila hiljade pripadnika PKK-a (Arhiva)

Dvojica turskih zvaničnika iz redova vladajuće Partije pravde i razvoja ubijena su u dva odvojena incidenta, a zvaničnici za to krive Radničku partiju Kurdistana, saopćili su državni mediji u Turskoj.

Zamjenik predsjednika AKP-a u okrugu Ozalp, u istočnoj provinciji Van, Aydin Ahi ubijen je u toku noći na nekoliko metara udaljenosti od svog doma, nakon što je kidnapiran, saopćila je Anadolija, prenosi AFP.

Predsjednik AKP-a u Ozalpu Zahir Soganda izjavio je da su ubistvo izveli pripadnici PKK-a, a kako se navodi, već je 16 osumnjičenih privedeno.

Njegov prethodnik, podsjeća Anadolija, ubijen je u sličnim okolnostima godinu dana ranije.

Zamjenik predsjednika AKP-a u okrugu Lice, jugoistočne provincije Diyarbakir, Orhan Mercan upucan je u subotu ispred svog doma, što je još jedno ubistvo za koje se sumnja da je izvela PKK, citirala je Anadolija lokalne zvaničnike.

Na listi terorističkih grupa

PKK je povela pobunu u Turskoj 1984. godine – u početku se fokusirajući na zahtjeve za nezavisnošću, onda na veća prava – uslijed čega je na desetke hiljada ljudi poginulo.

Primirje je uslijedilo 2013. godine, ali su se borbe ponovo nastavljene na ljeto 2015. godine.

Stotine pripadnika turskih snaga sigurnosti ubijene su od tada, a vojska tvrdi da je ubila hiljade pripadnika PKK-a.

Turska, SAD i Evropska unija klasificiraju PKK kao terorističku grupu.

Izvor: Agencije