Mediji: Obama vodio tajni rat protiv Putina

Američki obavještajci presreli su Putinove specifične instrukcije kojima je naredio ciljeve kampanje (EPA)

Početkom augusta prošle godine u Bijelu kuću stigla je koverta poslana iz sjedišta Centralne obavještajne agencije, u kojoj se nalazio detaljni obavještajni izvještaj o umiješanosti ruskog predsjednika Vladimira Putina u kampanju američkih predsjedničkih izbora, piše Washington Post.

Američki obavještajci presreli su Putinove specifične instrukcije kojima je naredio ciljeve kampanje – poraz ili barem nanošenje štete demokratskoj kandidatkinji Hilary Clinton te pomaganje Donaldu Trumpu u pobjedi na izborima.

Ruski napadi na američke izbore postajali su sve očigledniji.

Hakeri dobro povezani s ruskim obavještajnim službama su imali uvid u kompjuterske mreže Demokratske stranke, ali i neke republikance, više od godinu dana.

Ukradeno 20.000 mailova

Federalni istražni biro je otvorio istragu o Rusima bliskim Trumpovim saradnicima, da bi ubrzo gotovo 20.000 mailova ukradenih sa servera Demokratske stranke završilo na stranicama WikiLeaksa.

Američke vlasti tek tada su postale svjesne utjecaja ruskih hakera i ruskih planova za nadolazeće izbore, navodi list, prenosi Tanjug.

O osjetljivosti materijala najviše govori činjenica da je šef CIA-e odlučio da je materijal toliko osjetljiv da ga nije stavio u dnevne izvještaje predsjedniku.

Svi razgovori o ruskom utjecaju na izbore održavani su u najvišoj tajnosti, praktično jednako kao i pripreme za ubistvo lidera Al-Kaide Osame bin Ladena.

Trebalo je vremena da i ostali dijelovi obaveštajne zajednice prihvate zaključke CIA-e.

Vrh Obaminog kabineta tek je u posljednjim sedmicama njegovog mandata pristao da izađe u javnost s informacijama o ruskom uplitanju.

Međutim, nisu Obamini saradnici samo posmatrali šta im Rusi rade, nego su tajno raspravljali o mogućim odgovorima i kažnjavanju ruskih vlasti. J

Jedan od najgorih zločina vijeka

Raspravljali su o mogućim napadima na rusku infrastrukturu, objavi tajnih i sramotnih materijala o Putinu i sankcijama koje bi uništile rusku privredu, piše Washington Post.

Nakon nekoliko mjeseci raspravljanja i dogovaranja, Obama je odobrio dosta skroman paket mjera. Zatvorena su dva ruska kompleksa, protjerano je 35 diplomata i uveo je ekonomske sankcije toliko specifične da su ih mnogi prozvali čisto simboličkim.

Odobrio je Obama i postavljanje zloćudnih programa u rusku infrastrukturu, prave digitalne bombe, koje bi mogli aktivirati po želji.

Projekat je odobren u posljednjim sedmicama Obaminog mandata i bio je tek u razvoju kad je on napustio Bijelu kuću i predao je na čuvanje Trumpu.

Washington Post tvrdi da je to bio jedan od najgorih zločina vijeka, navodi kako lako su stručnjaci razotkrili veze s Rusijom, a preko obavještajaca i direktno s Putinom.

Ipak, zbog različitog pristupa Obame i Trumpa, vjeruje se da Rusi neće snositi konkretne posljedice utjecaja na američke izbore.

Najbliži Obamini saradnici brane takvu taktiku i kažu da kada su oni doznali za rusko uplitanje, već je bilo kasno da se zaustavi predaja svih onih mailova WikiLeaksu.

 

Potpuno su uvjereni i da su Obamina upozorenja, uključujući i jedno Putinu, natjerali Rusiju da zaustavi neke ambicioznije planove, poput sabotaže američkih glasačkih kutija.

Otkriće CIA-e dogodilo se u vrijeme kada je Trump već osigurao nominaciju Republikanske stranke, ali sve ankete su prognozirale da će Hillary Clinton nastaviti demokratsku vlast u Bijeloj kući.

Obama je očekivao da će za nekoliko mjeseci predati vlast nekadašnjoj kolegici.

A same informacije o Putinu bile su nevjerovatne.

Bilo je nevjerovatno i da su uopće uspjeli dobiti neke informacije, a dio njih je Washington Post odlučio čuvati u tajnosti, na molbu američkih vlasti, piše list.

Izvor: Agencije