Mediji: Njemačka prodaje Izraelu tri podmornice s nosačima nuklearki

Njemačke institucije se nisu oglasile povodom informacija o prodaji podmornica (Arhiva)

Vlasti Njemačke odobrile su prodaju tri podmornice opremljene savremenom tehnologijom i nosačima nuklearki Izraelu, čime će izraelska mornarica posjedovati ukupni arsenal od devet takvih podmornica.

Njemački list Der Spiegel javlja da je prodaju podmornica vrijednu 1,5 milijardi eura odobrilo Federalno sigurnosno vijeće Njemačke na zatvorenom sastanku održanom u srijedu, prenosi Anadolija.

Na sastanku je, također, odobreno da zvanični Berlin subvencionira trećinu vrijednosti tog ugovora.

Njemačke institucije nisu dale zvanični stav o tom pitanju, a sve odluke Vijeća su uglavnom tajnog karaktera.

Podmornice Dolphin

Njemačka kompanija ThyssenKrupp već je proizvela pet podmornica Dolphin za Izrael, a šesta je u procesu sklapanja u kompleksu kompanije u Kielu.

Odobrenje proizvodnje i prodaje još tri njemačke podmornice Izraelu došlo je u jeku istrage o korupcijskom skandalu koji se vodi u Izraelu u vezi sa kupovinom oružja iz 2014. godine.

Prošle godine je otkriveno da je David Shimon, advokat izraelskog premijera Benjamine Netanyahua, ranije radio kao savjetnik u njemačkoj kompaniji ThyssenKrupp.

Netanyahu je slovio za velikog propagatora kupovine podmornica te kompanije.

U ranije potpisanim ugovorima Njemačkoj je ostavljena mogućnost otkazivanja isporuke ukoliko se navodi o korupciji pokažu istinitim.

Izvor: Agencije