Brojne žrtve samoubilačkih napada u Damasku

Agencija Sana prenijela je izjavu policijskog zvaničnika koji je rekao kako su 'teroristi simultano digli u zrak tri automobila' (Reuters)

Najmanje 18 osoba je poginulo, a veliki broj ih je povrijeđeno u napadu bombaša samoubice u nedjelju ujutro u istočnom dijelu Damaska, javlja sirijska državna televizija.

Sirijska policija presrela je tri automobila bombe, dva su pogodili i ona su eksplodirala na ulasku u prijestolnicu.

Treći automobil je uspio ući u sam grad Damask i doći do trga Tahrir, gdje je bombaš samoubica detonirao eksploziv dok je bio opkoljen, prenose agencije.

Prvi radni dan

Sirijska novinska agencija Sana prenijela je izjavu policijskog zvaničnika koji je rekao kako su “teroristi simultano digli u zrak tri automobila, dva na putu ka aerodromu u Damasku i jedan u istočnom distriktu Damaska Sahat al-Tahrir”.

Sirijski zvaničnik je kazao kako je u eksplozijama poginulo i povrijeđeno nekoliko civila.

Prema navodima očevidaca, eksplozija koja je uslijedila poslije pucnjave čula se oko 6:00 sati ujutro, a na licu mjesta se nalaze pripadnici Crvenog polumjeseca, koji pomažu povrijeđenima.

Državna televizija javlja kako je broj žrtava umanjen jer su snage sigurnosti “spriječile teroriste da dosegnu prave mete”, dodavši kako su ciljani užurbani dijelovi grada prvog dana nakon praznika Ramazanskog bajrama.

Više frontova

Sirija je usred šestogodišnjeg građanskog rata, a Damask je i dalje većinom pod Vladinom kontrolom.

Također se vode borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koja je izgubila značajne teritorije u ovoj državi, pa analitičari smatraju kako će ona voditi gerilsku borbu i koristiti samoubilačke napade.

Više od 300.000 Sirijaca izgubilo je život u ratu, koji je počeo demonstracijama protiv administracije, na čelu s predsjednikom Basharom al-Assadom.

Agencija Ujedinujenih naroda za izbjeglice saopćila je kako je od početka sukoba 2011. godine oko 5,5 miliona ljudi napustilo državu, a oko 6,3 miliona je raseljeno unutar Sirije.

Izvor: Agencije