Video: Novi MiG-35 prvi put na aeromitingu u Rusiji

Novi borbeni avion MiG-35 uspješno je obavio demonstracijski let na aeromitingu pored Moskve, a ruski zvaničnici saopćili su da će prva ovakva letjelica biti isporučena oružanim snagama sljedeće godine.

“Ovo je nova konfiguracija, koja se približila sposobnostima pete generacije. Ima novi radar i izvidničke mogućnosti. Opremljena je naprednijim oružjem, ima nevidljivu pokrivenost, što je čini neprimjetnom za protivnika. To je ono što je privlačno kod ove letjelice”, rekao je za ruske medije Ilija Tarašenko, direktor MiG korporacije.

Dugo planirani nasljednik MiGa-29, aviona iz 80-ih, imao je prvi let prije deset godina, ali je prošao kroz velike modifikacije, kako bi se poboljšale njegove sposobnosti i učinio privlačnijim za strane kupce.

Letjelica je u sadašanjoj verziji imala prvi let prošle zime.

Nakon demonstracije na aeromitingu, zamjenik ruskog ministra odbrane Jurij Borisov rekao je da će, ako avion prođe testove planirane za ovu godinu, biti spreman za isporuku 2018. godine.

Viktor Bondarev, komandant ruskih zračnih snaga, rekao je novinarima da “budućnost pripada tom avionu” te dodao da će se koristiti za obuku nove generacije pilota.

Bondarev je u januaru kazao da je Rusija zainteresirana za kupovinu 170 borbenih aviona, ali je dodao da je novi model namijenjen stranim tržištima.

Tarašenko je naveo da približno 30 zemalja koristi različite varijante MiG-a 29 te da su “razgovori s potencijalnim kupcima već u toku”.

Dodao je da je izazvao interes “na tržištima Indije, jugoistočne Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike”, navodeći da je avion, koji košta 40 miliona dolara, 20 do 25 posto jeftiniji od konkurencije.

Izvor: Agencije