Trumpovom sinu odobreno svjedočenje pred Kongresom

Trumpov sin bi mogao postati najviši član unutrašnjeg kruga članova porodice i saradnika u Bijeloj kući koji bi svjedočio pred Kongresom o optužbama u vezi s Rusijom (EPA)

Najstariji sin američkoga predsjednika Donalda Trumpa i bivši šef njegove predsjedničke kampanje dobili su odobrenje posebnog savjetnika da javno svjedoče pred Kongresom u sklopu istrage o ruskom upletanju u američke izbore 2016., objavila demokratska senatorica u senatskom pravosudnom odboru.

Američka senatorica Dianne Feinstein kazala je novinarima da je posebni savjetnik, bivši direktor FBI-a Robert Mueller, rekao da Donald Trump mlađi i Paul Manafort mogu svjedočiti.

Mueller istražuje optužbe američkih obavještajnih agencija o ruskom miješanju u izbore i o mogućem tajnom dogovoru između Moskve i Trumpove predsjedničke kampanje.

Rusija odbacuje optužbe

Feinstein je rekla da odbor planira da svjedočenje bude dio šireg saslušanja koje je bilo zakazano za srijedu, no sada je odgođeno. Nije mogla potvrditi hoće li se saslušanje održati naredne sedmice.

Ako bi se Trumpov sin pojavio pred pravosudnim odborom, bio bi to najviši član unutrašnjeg kruga članova porodice i saradnika u Bijeloj kući koji bi svjedočio pred Kongresom o optužbama u vezi s Rusijom.

Nekoliko kongresnih panela otvorilo je istragu.

Optužbe su dominirale dijelom Trumpovog mandata. Rusija odbacuje da je bila upletena u kampanju, a Trump kaže da nije bilo  tajnog sporazuma.

Predsjednikov sin, koji vodi porodični posao Trump Organization, prošle sedmice je objavio mailove u kojima se u junu 2016. slaže da se sastane sa ženom za koju mu je rečeno da je advokatica ruske vlade koja bi mogla imati informacije štetne za demokratsku izbornu kandidatikinju, Hillary Clinton, kao dio ruske službene podrške Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

Muškarac koji radi u Moskvi povezan s Trumpom identificiran je u utorak kao osma osoba koja je prisustvovala sastanku.

Savjetnik identificirao klijenta

Advokat Scott Balber potvrdio je za Reuters ime Ikea Kaveladzea nakon što je CNN objavio da je posebni savjetnik Muellerovih tužitelja identificirao njegovog klijenta te da sudjeluje u istrazi.

Na LinkedIn profilu Kaveladzea se navodi da je on potpredsjednik Crocus Grupe, kompanije sa sjedištem u Moskvi.

Balber je kazao da je on trebao poslužiti kao prevoditelj na sastanku s ruskom advokaticom, no ona je sa sobom dovela svog prevoditelja.

Izvor: Agencije