Katar razmatra traženje odštete zbog blokade

Ministar ekonomije Katara sastao se s čelnicima međunarodnih trgovinskih ogranizacija u Ženevi kako bi raspravljao o mogućnostima kompenzacije (Reuters)

Katar je objavio da razmatra pravne akcije protiv četiri zemlje predvođene Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima te da će zatražiti kompenzaciju za gubitke izazvane blokadom koja još traje.

Katarski ministar ekonomije Ahmed bin Jassim Al Thani u utorak se sastao s čelnicima međunarodnih trgovinskih ogranizacija u Ženevi kako bi raspravljao o mogućnostima kompenzacije.

Katar je okupio specijalizirani pravni tim da prouči akcije zemalja koje su uvele blokadu, navodi se u saopćenju Ministarstva ekonomije u Dohi.

Slučaj pred Međunarodnim sudom pravde

Katarski ministar odbrane Khalid bin Mohammed al-Attiyah rekao je da ova zemlja možda čak svoj slučaj dovede do Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Zbog svojih finansijskih rezervi i izvoza prirodnog tečnog gasa, Katar je za sada uspio izbjeći veliku ekonomsku krizu zbog blokade.

Međutim, prisiljen je osloniti se na uvoz hrane putem aviosaobraćaja, nakon što su Saudijska Arabija i UAE blokirali isporuku robe u Katar.

Nekoliko drugih poslovanja imalo je posljedice zbog blokade, uključujući aviokompaniju Qatar Airways.

Katarski zvaničnici su početkom sedmice rekli i da Vlada razmatra “pravne mjere” zbog navodnog hakiranja državnih novinskih agencija.

Izvor: Al Jazeera i agencije