Video: Najnapredniji kineski razarači stižu na Baltik

Rusija i Kina će ove sedmice održati prvu fazu zajedničke vojne vježbe na Baltičkom moru, saopćile su ruske vlasti, dok je Peking poslao najnaprednije razarače za ovu vježbu, koja će uključivati desetke ratnih brodova i borbenih letjelica.

“Glavni ciljevi vježbe su povećati efikasnost u saradnji između dvije flote u situacijama prijetnje na moru, obučiti posadu ruskih i kineskih ratnih brodova, osnažiti prijateljstvo i saradnju između Ruske mornarice i Morskih snaga kineske Narodne oslobodilačke vojske”, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Planirano je da kineske snage stignu u bazu u Kalinjingradu 21. jula na ceremoniju dočeka, dok bi se vježbe trebale održati između 24. i 27. jula.

Ranije su kineski mediji objavili da je Peking angažirao razarač Changsha, durgi najnapredniji razarač koji je kupljen prije dvije godine.

Prošle sedmice, na putu do Baltika, kineska flota obavila je pet vježbi na Mediteranu.

Nakon prve faze vježbi na Baltiku, kineska mornarica će se pridružiti ruskim brodovima u Japanskom moru, gdje će se u septembru održati druga faza vježbi.

Kineska i ruska mornarica sarađuju od 2012. godine, a lani su vježbe održane u Južnom kineskom moru, gdje vladaju velike napetosti zbog spora oko teritorije između zemalja.

Izvor: Agencije