Trump zaprijetio Maduru ako nametne skupštinu

Predsjednik Venecuele Nicolas Mduro suočava se sa snažnim otporima opozicije (EPA)

Američki predsednik Donald Trump je izjavio da SAD “neće stajati po strani dok se Venecuela raspada” i poručio da će ako Vlada predsjednika Nicolasa Madura nametne ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula Washington preduzeti “snažne i brze ekonomske akcije”.

“Venecuelanski narod ponovo je jasno stavio do znanja da se zalaže za demokratiju, slobodu i vladavinu prava. Pa ipak, njihove snažne i hrabre akcije i dalje ignorira loš lider koji sanja da postane diktator”, navodi se u Trumpovom saopćenju, koje je objavio glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Trump je istakao da SAD još jednom poziva na slobodne i pravedne izbore i da su uz venecuelanski narod u stremljenju da Venecuelu ponovo pretvore u punu i prosperitetnu demokratsku zemlju.

Prethodno je Bijela kuća podržala nezvanični referendum koji je u nedjelju organizirala opozicija u Venecueli, istakavši da je to glasanje “očigledna osuda” vladajućeg režima.

Na referendumu sedam miliona

“Čestitamo narodu Venecuele na ogromnoj izlaznosti na referendumu. Osuđujemo nasilje koje Vladine siledžije provode nad nedužnim glasačima”, rekao je Spicer na konferenciji za novinare, prenio je AFP.

Na glasanje koje je organizirala opozicija u nedjelju je izašlo sedam miliona od ukupno 19 miliona venecuelanskih glasača.

Velika većina glasala je protiv predsjednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja ustavotvorne skupštine, koja bi izmjenila postojeći Ustav.

Opozicija smatra da je cilj te nove skupštine, čiji bi članovi trebali biti izabrani 30. jula, da se zaobiđe Nacionalna skupština u kojoj opozicija ima većinu osvojenu na izborima održanim u decembru 2015. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka Donalda Trumpa došla je nakon što je Vrhovni sud Venecuele ograničio moć Kongresa.

Published On 19 May 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO