Izraelski publicista: Upadi u Al-Aqsu su povod za huškanje

Napetost oko Al-Akse ohrabruje Islamski pokret i palestinske organizacije na huškačku retoriku protiv Izraela i podršku napadima (EPA)

Izraelski publicista Asaf Gabor kaže kako je džamija Al-Aqsa pogodno tlo za huškanje protiv Izraela. To je bure baruta, koje može zapaliti palestinske teritorije i islamski svijet u cjelosti. Podsjetio je na nasilne događaje koji su pratili otvaranje tunela 1996. godine i Drugu Intifadu iz 2000. godine, također znanu i kao Al-Aqsa Intifada, nakon posjete nekadašnjeg premijera Ariela Sharona Brdu hrama (izraelski naziv za kompleks džamije Al-Aqsa).

Gabor je, u svom članku na izraelskom novinskom sajtu NRG, dodao da ova napetost oko Al-Aqse ohrabruje Islamski pokret i palestinske organizacije na huškačku retoriku protiv Izraela i podršku napadima. Time se želi sačuvati svetost džamije, a Izrael optužiti za napade na muslimanske vjernike u njoj i promjenu statusa quo u mjestu koje smatraju svetim.

Gabor, specijalista za arapska pitanja, ističe da nisu samo Palestinci ti koji huškaju protiv Izraela zbog džamije Al-Aqsa, već i da Jordan, koji je zadužen za nadzor svetih mjesta u Jerusalemu, odmah ulaže protest u slučaju bilo kakvih napetosti oko džamije.

Podsticanje javnosti na napade

U pojedinim slučajevima dolaze i jordanski zahtjevi da se otkaže mirovni sporazum s Izraelom, da se jordanski ambasador vrati u svoju zemlju, a izraelski ambasador protjera iz Ammana, kao i zahtjevi da se formira komisija koja će istražiti ono što se dogodilo te da se odmah omogući ponovna molitva u džamiji Al-Aqsa.

Izraelski publicista je optužio vođu Islamskog pokreta u Izraelu šejha Raeda Salaha da je on najopasnija ličnost koja koristi tenzije oko Al-Aqse za širenje osjećaja mržnje prema Izraelu, zbog navodnih stalnih upada u džamijski kompleks, prema njegovim riječima, jer je Salah poznat kao “Šejh Al-Aqse”.

Salah je, također, uspio plasirati konstrukciju “Al-Aqsa je u opasnosti”, koja se koristi za podsticanje palestinske i arapske javnosti na oružane akcije protiv Izraela, zbog čega je više puta zatvaran u izraelskim zatvorima.

Gabor zaključuje riječima: Val napada noževima i gaženje automobilima izbio je u oktobru 2015. godine i opisan je kao Intifada u Jerusalemu. Džamija Al-Aqsa spomenuta je u velikom broju karikatura i letaka tokom ove pobune.

Izvor: Agencije