Washington Post: Emirati stoje iza hakiranja katarskih medija

Doha je ranije saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, objašnjenje koje nisu prihvatile zaljevske države (Reuters)

Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja društvenih mreža i medija katarske Vlade, koje se desilo krajem maja, a rezultiralo je objavom lažnih citata povezanih s katarskim emirom, što je izazvalo zaljevsku diplomatsku krizu, objavio je Washington Post, citirajući američke obavještajne izvore.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno je citiran kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”, navodi Washington Post.

Kao odgovor na to, Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i transportne veze s Kataraom 5. juna, optuživši ga za podržavanje “terorizma”.

Katar je negirao ove optužbe.

U istragu uključen i FBI

Doha je saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, objašnjenje koje nisu prihvatile zaljevske države.

Washington Post piše da su američki obavještajni zvaničnici saznali prošle sedmice da su visoki zvaničnici Vlade UAE-a raspravljali o planiranom hakiranju 23. maja, dan prije nego što se to desilo.

Zvaničnici su naveli da je nejasno da li je UAE sam hakirao stranice, ili je platio da to neko uradi, piše Washington Post, koji nije otkrio identitet obavještajaca.

Ambasador Emirata u SAD-u Yousef al-Otaiba negirao je ovakve izvještaje u saopćenju, rekavši da su “lažni”.

“Ono što je stvarno je ponašanje Katara. Finansiranje i podržavanje ekstremista, od talibana do Hamasa i Qadafija. Izazivanje nasilja, ohrabrivanje radikalizma i potkopavanje stabilnosti susjeda”, dodaje se u saopćenju.

Američki Federalni istražni biro prethodno je radio s Katarom na slučaju hakiranja.

Reporterka Al Jazeere Heidi Zhou-Castro izvještava iz Washingtona da su ovo nove informacije i da State Department treba zvanično odgovoriti na njih.

Otkriće bitno za pregovore

“Ovo su definitivno novine, koje će biti analizirane i imati veliku ulogu u nadolazećim pregovorima. Možda će napokon rezultirati u nekom pokretanju stvari.”

Američki državni sekretar Rex Tillerson vratio se u SAD nakon posjete zaljevskim zemljama, pokušavajući riješiti spor.

“Glasnogovornik Tillersona rekao je da pregovori mogu biti dug proces da bi se našla bilo kakva podloga u rješavanju konflikta. Ali, ove nove informacije zasigurno daju novu težinu pregovorima i ostaje da se vidi kako će se stvari odvijati”, javila je Zhou-Castro.

Katar je u junu saopćio da ima dokaz da je hakiranje povezano sa zemljama koje su prekinule veze s Dohom.

“Katar ima dokaz da određeni iPhonei, koji su korišteni u hakiranju, dolaze iz zemalja koje su blokirale Katar”, rekao je Ali Bin Fetais al-Marri, glavni katarski tužilac 21. juna.

Khalil Jahshan, izvršni direktor Arapskog centra u Washingtonu, rekao je za Al Jazeeru da ovakva otkrića predstavljaju najvažniji razvoj događaja od početka krize.

“To pokazuje da je Katar, od početka krize, pozivajući američke i britanske obavještajne službe da pomognu u istrazi, povukao prave poteze”, rekao je.

‘UAE mora promijeniti stav’

“I sada su rezultati dostupni javnosti i potvrđuju da se hakiranje desilo i citati katarskog emira koji su izazvali krizu lažirani.”

Jahshan smatra da će ova otkrića imati utjecaj na pregovore, iako izjave tokom krize do sada nisu bili ohrabrujuće.

“To su negiranja, negiranja i još negiranja. Oni [UAE] tvrde da su njihovi zahtjevi prema Kataru legitimni i insistiraju da se ispune po diktatu, umjesto da se sjedne za stol i pregovora o nekim legitimnim neslaganjima koje mogu imati s Dohom. I nekako je, nažalost, Saudijska Arabija pratila ovo.”

“Tako da se neuspjeh, ili u najmanju ruku privremeni neuspjeh, Tillersona neće promijeniti ukoliko nema promjene stava, pogotovo što se tiče Emirata”, zaključio je. 

Izvor: Al Jazeera i agencije