Sudanski ministar se izvinio zbog izjava o Al Jazeeri

Ono što sam kazao o kanalu Al Jazeera bilo je izvan teme, rekao sudanski ministar (Al Jazeera)

Sudanski ministar informisanja Ahmed Bilal Osman izvinio se Parlamentarnom odboru za medije zbog svojih problematičnih izjava koje je dao za egipatske medije u kojima je kritikovao rad kanala Al Jazeere i zauzeo stavove podrške Egiptu. Parlamentarni odbor je saopćio kako prihvata njegovo izvinjenje ”jer ne želi dalju eskalaciju”.

Ministar je u svom kratkom obraćanju za novinare, nakon što je prisustvovao sastanku Odbora za medije u Parlamentu u nedjelju, izjavio da neće ponuditi svoju ostavku, jer smatra da pozivi na ostavku dolaze od ”zlonamjernika, pakosnika i spletkaroša”.

”Zbog čega da dam ostavku a pojasnio sam egipatskim medijima sudansko stajalište vezano za branu Nahda, te sam govorio o pitanjima koja se tiču Sudana. Ono što sam kazao o kanalu Al Jazeera bilo je izvan teme”, dodao je ovaj sudanski ministar.  

Predsjednik Parlamentarnog odbora za medije Al-Tayyib Mustafa je rekao kako je tražio objašnjenje od ministra za sve njegove izjave koje je dao za egipatske medije, ”uključujući i kritike na račun Al Jazeere te negiranje da je Egipat podržavao pobunjeničke pokrete u Darfuru”.

Izjave isječene iz konteksta

Mustafa je potvrdio da je ministar žestoko branio svoj stav, rekavši da su njegove izjave bile isječene iz konteksta, posebno ona koja se tiče podrške Egipta oružanim skupinama u Darfuru. Sudanski ministar je kazao kako je on izrazio svoje lično mišljenje kada se radi o kanalu Al Jazeera.

Mustafa je otkrio novinarima da se ministar izvinio zbog negativne priče i grešaka koje je počinio. On smatra kako je to izvinjenje dovoljno te da ”Odbor ne želi daljnju eskalaciju i kompliciranje stvari, budući da su procedure ispitivanja i razrješenja s funkcije vrlo složene. Također, mi ne želimo zauzeti žestok stav koji bi ukazivao na to da Sudan drži nečiju stranu u trenutnoj krizi u Zaljevu.”

Sudanski ministar informiranja optužio je Al Jazeeru da radi na ugrožavanju stabilnosti i sigurnosti u Egiptu te da djeluje u pravcu svrgavanja trenutnog režima u toj zemlji. Sredstva informiranja su spomenula da je ministar odstupio od stava svoje države kada se radi o brani Nahda u Etiopiji te da je unio sumnju u pitanje egipatske podrške pobunjenicima u Darfuru, uprkos ranijim izjavama sudanske vlade vezano za pomenuto.

Iako je Parlament prihvatio izvinjenje ministra, islamske opcije smatraju kako je neophodno da on bude razriješen funkcije, s obzirom na to da je narušio stav o neutralnosti Sudana u zaljevskoj krizi.  

Član Parlamenta ispred stranke Narodnog kongresa Kamal Omer smatra da je ministar ”pogriješio na vrlo ružan način i time je narušio dominirajuću percepciju da je Sudan neutralan u aktualnoj krizi.” Za Al Jazeeru je kazao kako su izjave bile frapantne i daleko od političkog usmjerenja vlade nacionalnog jedinstva. ”Šta više, predstavljaju direktno stavljanje na stranu Egipta koji je glasao protiv Sudana u Vijeću sigurnosti i okupirao je sudanski trokut Halaib i Shalatin”, rekao je on.  

Pravo na kritiku

Omer je zaprijetio daljom eskalacijom ovog pitanja kroz njegovu stranku koja će to iznijeti pred ministarsko vijeće kako bi se ministar informisanja pozvao na odgovornost i smijenio s funkcije jer ”ne djeluje na adekvatan način u odnosu na aktualno političko razdoblje koje živi Sudan”. 

Što se tiče predsjednika Stranke Dastur Jakuba Mohameda al-Malika, zastupnika u Parlamentu, on smatra da su izjave ministra informisanja ”'došle u svoje vrijeme, te da on ima pravo uputiti kritike na račun kanala Al Jazeere i drugih s obzirom na njegov položaj.” Za Al Jazeeru je izjavio da je prvi korak neutralnosti taj da se onome ko je pogriješio to i kaže. ”Kritika kanala Al Jazeera ni na koji način nije u suprotnosti sa neutralnim stavom Sudana prema zaljevskoj krizi”, prema njegovim procjenama.  

Ovaj zastupnik je, također, izrazio svoje žaljenje zbog izvinjenja koje je ministar uputio Parlamentarnom odboru za medije, rekavši kako je bilo preče da se njegove izjave uzmu kao zvanični stav države. ”Posebno ako se uzmu u obzir profesionalni nedostaci koji muče Al Jazeeru te njeno uplitanje u poslove drugih na jedan očit način”, rekao je on. 

Izvor: Al Jazeera