Prvi krug pregovora o Brexitu: Vrijeme za početak ‘posla’

Boris Johnson kaže da će Velika Britanija napustiti EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma (Arhiva)

Pregovarači Velike Britanije i Evropske unije, zaduženi za pregovore o Brexitu, sastali su se u ponedjeljak u Briselu, objavivši da su spremni “prionuti poslu” u prvom krugu konkretnih pregovora o uvjetima britanskog izlaska iz EU-a.

“Dobro smo počeli prošli mjesec, ali sada ulazimo u bit stvari”, rekao je britanski sekretar za Brexit David Davis novinarima kad ga je u zgradi EK-a u Briselu pozdravio pregovarač EU-a Michel Barnier.

“Za nas je iznimno važno da sada ostvarimo dobar napredak”, dodao je Davis, koji je prije mjesec dana održao prvi službeni dan pregovora, na kojem je utvrđena njihova agenda, godinu dana nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU-a.

Važna pitanja

Barnier je rekao: “Sada ćemo uroniti u samu srž stvari. Moramo razmotriti i uporediti svoje pozicije kako bi postigli dobar napredak.”

Oba pregovarača odbila su daljnje komentare, no Barnier je rekao da će medije izvijestiti u četvrtak, nakon što njihovi pregovarački timovi provedu četiri dana u razmatranju cijeloga raspona važnih pitanja.

Bivši britanski premijer Tony Blair nedavno je kazao da postoji šansa da Velika Britanija ne napusti EU te da je zaustavljanje Brexita neophodno kako bi se izbjegla ozbiljna ekonomska šteta.

Izvor: Agencije