Parlament danas o produženju vanrednog stanja u Turskoj

Pored vladajuće Partije pravde i razvoja, očekuje se da prijedlog podrže i parlamentarni zastupnici iz opozicione Partije nacionalnog pokreta (EPA)

Turski Parlament će u ponedjeljak raspravljati i glasati o preporuci produženja vanrednog stanja u toj zemlji za još tri mjeseca.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim su Parlamentu dostavili preporuku tromjesečnog produženja vanrednog stanja, koje ističe u srijedu, javlja Anadolija.

Pored vladajuće Partije pravde i razvoja, očekuje se da prijedlog podrže i parlamentarni zastupnici iz opozicione Partije nacionalnog pokreta.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula prošle godine, pet dana  nakon neuspjelog vojnog udara u zemlji.

Vanredno stanje je uvedeno radi efikasnije borbe protiv terorizma, a predsjednik Erdogan je nedavno kazao da će vanredno stanje biti ukinuto kada više ne bude potreba borbe protiv terorizma te je dodao da bi se to trebalo dogoditi u skoroj budućnosti.

Tokom vanrednog stanja na snazi, predsjednik i vlada imaju ovlasti da donose dekrete bez redovnih parlamentarnih procedura, a te dekrete parlament samo formalno ratificira nakon što budu objavljeni u službenom listu.

Misija u Libanu

Najviši turski zvaničnici od početka uvođenja tog stanja tvrde da ono ni na koji način ne ograničava slobode ljudi, niti uzrokuje bilo kakve promjene u njihovim svakodnevnim aktivnostima, već da se koristi isključivo kao mehanizam za efikasnu borbu protiv terorizma.

Na današnjoj sjednici Parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske, na dnevnom redu će biti i pitanje jednogodišnjeg produženja misije turskih oružanih snaga u okviru misije Ujedinjenih naroda u Libanu.

Misija UNIFIL uspostavljena je 1978. godine, nakon povlačenja izraelskih snaga iz Libana, a njen cilj je da pomogne vlastima te zemlje da uspostave vlastiti sigurnosni i državni poredak.

Uporedo s tim, nadležna parlamentarna komisija će nastaviti raspravu o reformi nekoliko podzakonskih akata koji se odnose na rad parlamenta.

Prijedlog bi na dnevnom redu Parlamenta trebao biti biti nakon 24. jula.

Izvor: Agencije