Otkriveni položaji ruskih raketa S-300 u Iranu

Ovo pitanje nije u agendi rusko-srbijanskih odnosa kad je riječ o saradnji na polju tehnologija vezanih za odbranu (EPA)

Na osnovu satelitskih snimaka, britanski časopis Jane's Defence Weekly otkrio je na kojim lokacijama je Iran rasporedio tri, od ukupno četiri sustava protuzračne obrane S-300, koje je Rusija isporučila Iranu prošle godine.

Iran je stalnu bazu jednog od četiri takva sustava dugog dometa rasporedio u priobalnom gradu Bushehru krajem travnja, čime je znatno povećao svoju sposobnost praćenja i ciljanja aviona koji lete iznad sjevernog dijela Zaljeva, navodi britanski magazin.

Iranski sustav S-300 PMU2 prvobitno je uočen na nekadašnjoj lokaciji raketnog sustava dugog dometa zemlja-zrak S-200 (SAM) na istočnom obodu Teherana.

Potom su dva sustava S-300 raspoređena u bazama u okolici Teherana, od kojih jedan na međunarodnom aerodromu Teheran – Mehrabad, a drugi na lokaciji postojećeg sustava protuzračne obrane HAWK u Havar Sharku, u jugoistočnom dijelu glavnog iranskog grada.

Nema domet do susjednih država

Koristeći Airbusovu opremu za izradu satelitskih snimaka, britanski list je potvrdio da je Rusija Iranu 2016. godine isporučila četiri baterije sustava S300 PMU2, opremljene radarima i lanserima.

Ukoliko budu opskrbljeni raketama koje se obično koriste uz sustave S-300 PMU2, dometa od 200 kilometara, to će sustavu u Bushehru omogućiti da pogađa ciljeve bilo gdje iznad sjeverne obale Zaljeva, ali ne bi imao domet do Iraka, Kuvajta ili Saudijske Arabije, objašnjava Jane's Defence Weekly.

Radarski domet od 300 kilometara omogućio bi Iranu da nadzire zračni promet iznad dijelova susjednih zemalja, zaključuje britanski magazin.

Rusije je prošle godine dovršila isporuku sustava S-300 Iranu, što je izazvalo zabrinutost Izraela. Moskva je 2010. godine otkazala ugovor o isporuci S-300 Teheranu pod pritiskom Zapada. 

S-300 je sustav srednjeg dometa, namijenjen obrani važnih administrativnih, industrijskih i vojnih objekata od napada iz zraka borbenim avionima, krstarećim raketama i balističkim projektilima.

Izvor: Agencije