Merkel: Neću prihvatiti gornje granice broja izbjeglica

Angela Merkel je branila svoju odluku da se ovogodišnji G20 samit održi u Hamburgu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju migracijsku politiku u velikom televizijskom intervjuu uoči ljetne pauze i još jednom odbacila gornju granicu broja izbjeglica te je deset sedmica do parlamentarnih izbora rekla da namjerava voditi zemlju još četiri godine, odbacivši kritike čelnika socijaldemokrata.

“Što se gornje granice broja izbjeglica tiče, moj stav je i dalje jasan: neću prihvatiti gornje granice”, rekla je Merkel za televiziju ARD.

Postavljanje granice traži Kršćansko-socijalna unija, s kojom kancelarkina Kršćansko-demokratska unija na saveznom nivou djeluje kao Unija CDU/CSU.

Smanjenjem broja izbjeglica kroz ciljano usmjeravanje i borbu protiv uzroka emigracije može se postići više nego pukim uvođenjem gornje granice, rekla je Merkel.

Stotine povrijeđenih i pritvorenih

Ona je, također, branila svoju odluku da se ovogodišnji G20 samit održi u Hamburgu.

Kazala je da se mjesta za održavanje takvih događaja biraju u saradnji sa sigurnosnim službama.

Prema podacima zvaničnika, skoro 500 policajaca je povrijeđeno, a 186 osoba je zadržano u pritvoru zbog nasilja na ulicama tog njemačkog grada tokom G20 samita, a uslijedili su pozivi na ostavku gradonačelnika Hamburga.

Načelno je Merkel podržala zahtjev kandidata Socijaldemokratske partije Njemačke za kancelara Martina Schulza za više državnih investicija, ali je upozorila da je priprema takvih projekata dugotrajna, prenosi Hina.

Izvor: Agencije