Katar optužio UAE za kršenje međunarodnih zakona

Izvještaj „nedvosmisleno dokazuje da se ilegalno hakiranje dogodilo“ citiran je u obraćanju Sheik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor vladinog ureda za komunikacije (EPA)

Katar je optužio Ujedinjene Arapske Emirate kako su narušili međunarodne zakone nakon što su objelodanjeni izvještaji koji sugeriraju da je Abu Dhabi orkestrirao hakiranje katarske oficijalne novinske agencije i stranice društvenih mreža.

„Informacije objavljene u Washington Postu otkrivaju umiješanost UAE i viših dužnosnika te zemlje u hakiranje Katarske novinske agencije“, rečeno je iz vladinog ureda za komunikacije.

Izvještaj „nedvosmisleno dokazuje da se ilegalno hakiranje dogodilo“ citiran je u obraćanju Sheik Saif bin Ahmed Al Thani, direktor vladinog ureda za komunikacije.

„Ovaj kriminalni čin predstavlja čisto narušavanje i kršenje međunarodnih zakona i bilateralne i kolektivne dogovore potpisane između članica GCC-a, kao i zajedničke dogovore potpisane sa Arapskom ligom, Organizacijom islamske saradnje i Ujedinjenim nacijama“.

U izjavi se kaže da je u toku istraga i da vladini istražitelji planiraju pokrenuti „pravne mjere“, u zemlji i inostranstvu.

Otkriće Washington Posta

Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja društvenih mreža i medija katarske Vlade, koje se desilo krajem maja, a rezultiralo je objavom lažnih citata povezanih s katarskim emirom, što je izazvalo zaljevsku diplomatsku krizu, objavio je Washington Post, citirajući američke obavještajne izvore.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno je citiran kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”, navodi Washington Post.

Doha je saopštila da su hakeri objavili lažne vijesti.

Washington Post piše da su američki obavještajni zvaničnici saznali prošle sedmice da su visoki zvaničnici Vlade UAE-a raspravljali o planiranom hakiranju 23. maja, dan prije nego što se to desilo.

Zvaničnici su naveli da je nejasno da li je UAE sam hakirao stranice, ili je platio da to neko uradi, piše Washington Post, koji nije otkrio identitet obavještajaca.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash negirao je uključenost svoje zemlje u hakiranje zvaničnih novinskih agencija i društvenih mreža katarske Vlade, što je prethodilo zaljevskoj krizi, kako je objavio Washington Post.

UAE negiraju umiješanost

Gargash je rekao da izvještaj Washington Posta u kojem se navodi da UAE stoji iza hakiranja “nije tačan”.

“Priča Washington Posta nije istinita, jednostavno nije istinita”, rekao je.

Katar je još u junu saopštio da ima dokaz da je hakiranje povezano sa zemljama koje su prekinule veze s Dohom.

“Katar ima dokaz da određeni iPhonei, koji su korišteni u hakiranju, dolaze iz zemalja koje su blokirale Katar”, rekao je tada Ali Bin Fetais al-Marri, glavni katarski tužilac 21. juna.

Izvor: Al Jazeera