Južna Koreja predlaže nove pregovore sa Sjeverom

Pregovori bi mogli biti održani u selu Panmunjom, na sjevernokorejskoj strani granice (Getty Images)

Južna Koreja je predložila novi krug vojnih pregovora s Pjongjangom, objavilo je Ministarstvo odbrane u Seulu u ponedjeljak, u pokušaju da se suzbije eskalacija napetosti na granici.

Pregovori bi mogli biti održani u selu Panmunjom, na sjevernokorejskoj strani granice, u petak, navodi Ministarstvo odbrane te dodaje da bi im cilj bio okončati “sve činove neprijateljstva” duž vojne demarkacijske crte koja odvaja dvije zemlje.

Dvije države tehnički su ostale u ratu, ali južnokorejski predsjednik Moon Jae-in, koji je na vlast došao u maju, obećao je da će uključiti Sjevernu Koreju u dijalog te provesti pritisak da se zaustavi njen nuklearni program.

Ponuda je uslijedila nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je izvela prvi test s interkontinentalnim projektilom ranije ovog mjeseca te rekla da je razvila tehnologiju da postavi nuklearnu bojnu glavu na projektil.

Bude li susret održan, označit će to prve vojne pregovore između susjeda u tri godine.

Dva nuklearna pokusa Pjongjanga

Ministarstvo odbrane, koje nije objavilo agendu pregovora, saopćilo je da još čeka odgovor Pjongjanga.

Napetosti su trenutno velike na Korejskom poluotoku, nakon godine u kojoj je Sjeverna Koreja izvela dva nuklearna pokusa i veći broj testova s balističkim projektilima, uprkos međunarodnoj osudi i sankcijama Ujedinjenih naroda, prenose agencije.

Posljednji izvedeni test s interkontinentalnim projektilom, koji je ispaljen 4. jula, potvrdio je strahove da je Sjeverna Koreja još korak bliže mogućnosti da pogodi kopno SAD-a.

Uprkos agresiji Sjeverne Koreje i sve glasnijim ratobornim tonovima Washingtona, južnokorejski predsjednik je naglasio važnost pridobijanja Pjongjanga za pregovore, navode agencije.

Izvor: Agencije