Gargash: Emirati nisu umiješani u hakiranje

'Washington Post' je objavio tekst u kojem se navodi da UAE stoji iza hakiranja (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Anwar Gargash negirao je uključenost svoje zemlje u hakiranje zvaničnih novinskih agencija i društvenih mreža katarske Vlade, što je prethodilo zaljevskoj krizi, kako je objavio Washington Post.

Gargash je u ponedjeljak rekao da izvještaj Washington Posta u kojem se navodi da UAE stoji iza hakiranja “nije tačan”.

“Priča Washington Posta nije istinita, jednostavno nije istinita”, rekao je.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno je citiran krajem maja kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”.

Kao odgovor na to, Saudijska Arabije, UAE, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i transportne veze s Katarom 5. juna, optužujući ga da podržava “terorizam”, što Doha snažno negira.

Doha je saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, objašnjenje koje nisu prihvatile zaljevske države.

‘UAE neće pojačati blokadu Katara’

Washington Post piše da su američki obavještajni zvaničnici saznali prošle sedmice da su visoki zvaničnici Vlade UAE-a raspravljali o planiranom hakiranju 23. maja, dan prije nego što se to desilo.

Zvaničnici su naveli da je nejasno da li je UAE sam hakirao stranice, ili je platio da to neko uradi, piše Washington Post, koji nije otkrio identitet obavještajaca.

Ambasador Emirata u SAD-u Yousef al-Otaiba negirao je ovakve izvještaje u saopćenju, rekavši da su “lažni”.

“Ono što je stvarno je ponašanje Katara. Finansiranje i podržavanje ekstremista, od talibana do Hamasa i Qadafija. Izazivanje nasilja, ohrabrivanje radikalizma i potkopavanje stabilnosti susjeda”, dodaje se u saopćenju.

Američki Federalni istražni biro prethodno je radio s Katarom na slučaju hakiranja.

Gargash je također rekao da UAE neće pojačati blokadu Katara tražeći od kompanija da biraju da li će poslovati sa ovom zemljom ili sa Katarom.

Izvor: Al Jazeera i agencije