Egipat uveo vize za građane Katara

Katarski državljani će sada morati da podnesu zahtjev za izdavanje vize kako bi mogli da uđu u Egipat (Reuters)

Egipat će okončati bezvizni ulazak u svoju zemlju za državljane Katara, uz pojedine izuzetke, saopštilo je danas egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Nema smisla i dalje činiti ustupke Kataru i davati mu privilegije u svjetlu trenutne situacije”, izjavio je portparol egipatskog MIP-a Ahmed Abu Zeid.

Katarski državljani će sada morati da podnesu zahtjev za izdavanje vize kako bi mogli da uđu u Egipat.

Ranije je američki dnevni list Washington Post objavio, citirajući američke obavještajne izvore, kako Ujedinjeni Arapski Emirati stoje iza hakiranja društvenih mreža i medija katarske Vlade, koje se desilo krajem maja, a rezultiralo je objavom lažnih citata povezanih s katarskim emirom, što je izazvalo zaljevsku diplomatsku krizu.

Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani lažno je citiran kako hvali Hamas i govori da je Iran “islamska sila”, navodi Washington Post.

UAE hakirali katarske institucije

Doha je saopćila da su hakeri objavili lažne vijesti, ali objašnjenje Katara nisu prihvatile zaljevske države.

Washington Post piše da su američki obavještajni zvaničnici saznali prošle sedmice da su visoki zvaničnici Vlade UAE-a raspravljali o planiranom hakiranju 23. maja, dan prije nego što se to desilo.

Zvaničnici su naveli da je nejasno da li je UAE sam hakirao stranice, ili je platio da to neko uradi, piše Washington Post, koji nije otkrio identitet obavještajaca.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su početkom prošlog mjeseca prekinuli sve veze s Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam, što Katar odlučno negira.

Izvor: Al Jazeera