Američkom istraživaču deset godina zatvora u Iranu

Xiyue Wang uhapšen je 8. augusta 2016. godine dok je pokušavao napustiti Iran (Univerzitet Princeton)

Amerikanac kineskog porijekla, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog optužbi da se “infiltrirao” u Iran, identificiran je kao Xiyue Wang, 37-godišnji istraživač na Univerzitetu Princeton, navela je zvanična agencija iranskog pravosuđa Mizanonline.

Wang, za koga se navodi da je rođen u Pekingu i da je naturalizirani američki državljanin, uhapšen je 8. augusta 2016. godine dok je pokušavao napustiti Iran, prenosi AFP.

Mizanonline tvrdi kako je on bio dio “projekta infiltracije” čiji je cilj bio prikupljanje “veoma povjerljivih članaka” za nekoliko američkih i britanskih institucija, među kojima su i Princeton, američki State Department, harvardska škola Kennedy i Britanski institut za perzijske studije.

Sačuvao hiljade stranica

“Ova osoba, koja je prikupljala informacije i direktno primala naredbe od Amerike, osuđena je na deset godina zatvora, ali na presudu se može žaliti”, rekao je za državnu televiziju glasnogovornik Gholamhossein Mohseni Eje.

Agencija AFP tvrdi kako je prije hapšenja Wang uspio digitalno sačuvati približno 4.500 stranica dokumenata.

Za povjerljive dokumente navodi se kako su uzeti iz “istraživačkih i kulturnih arhiva” i biblioteka pojedinih državnih institucija.

Mizanonline je objavio isječak iz godišnjeg izvještaja Britanskog instituta za perzijske studije, u kojem se Wang zahvaljuje bibliotekaru, jer mu je pomogao stupiti u kontakt s akademcima u Iranu.

U izvještaju se to navodi kao dokaz da je Wang bio na tajnoj misiji, iako, kako navodi AFP, citat pokazuje da je Wang otvoreno pokušavao sarađivati s akademcima na pristupu određenom broju zvaničnih arhiva u Teheranu i Mešhedu.

Poziv iz Washingtona

Američki State Department objavio je saopćenje u kojem potvrđuje kako je upoznat s izvještajima u vezi s Wangom, “američkim državljaninom zadržanim u pritvoru u Iranu”.

Sjedinjene Američke Države su pozvale Iran da hitno oslobodi američke i druge strane državljane koji su zadržani u pritvoru u toj državi, zbog, kako tvrde, izmišljenih optužbi u vezi s nacionalnom sigurnošću, nakon što je Teheran objavio da je Amerikanac osuđen na 10 godina zatvora.

“Pozivamo na hitno puštanje na slobodu svih američkih državljana koji su nepravedno zadržani u pritvoru u Iranu, tako da se mogu vratiti svojim porodicama”, rekao je zvaničnik State Departmenta kojeg AFP nije imenovao.

Izvor: Agencije