Razbijen međunarodni lanac trgovine konjskim mesom

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine (EPA)

Najmanje 66 osoba uhapšeno je kada je policija razbila međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Evrope, objavio je Europol u nedjelju. 

Kriminalna mreža optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Holandski trgovac mesom, za koga se vjeruje da je šef te kriminalne mreže, uhapšen je u Belgiji, navodi Europol.  Ostalih 65 osoba, koje su uhapšene u Španiji, optuženo je za prevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je prvo izbio u januaru 2013, kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.  

Holandski trgovac mesom

U britanskoj štampi ubrzo su se pojavili naslovi kad su testovi pokazali da je meso prodavano u supermarketima do 100 posto konjsko meso.

U ljeto 2016. španske vlasti za zaštitu okoliša pronašle su nezakonitosti u trgovini konjskim mesom, koje je neadekvatno označeno i izvezeno.

Istraga je dovela do holandskog trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicanteu, navodi Europol.

Istragu je vodila  španska policija koja je sarađivala s istražiteljima u osam zemalja.

Izvor: Agencije