Merkel: Vrijedi se boriti za jaču Evropu

Njemačko članstvo u Evropskoj uniji jedan je od najvažnijih izvora njemačke snage, smatra Merkel (EPA)
Njemačko članstvo u Evropskoj uniji jedan je od najvažnijih izvora njemačke snage, smatra Merkel (EPA)

Govoreći na predizbornom skupu Kršćansko-demokratske unije (CDU) u istočnonjemačkom gradu Zingstu, njemačka kancelarka založila se za pojačanu borbu za jedinstvo Evropske unije, najavivši da će zajedno s novim francuskim predsjednikom toj borbi dati nove impulse.

Istakla je spremnost da radi na jačanju evropske integracije kao sastavni dio svog programa bude li na parlamentarnim izborima u Njemačkoj u septembru osvojila i četvrti mandat.

Nazvavši njemačko članstvo u Evropskoj uniji jednim od najvažnijih izvora njemačke snage, Merkel je kazala kako su lanjska odluka o Brexitu te potom izbori u Holandiji  i Francuskoj, u kojima su proevropske snage pobijedile populističke kandidate, promijenili njen ugao gledanja na stvari.  

„Posljednjih mjeseci je postalo jasno da Evropa predstavlja više od birokratije i ekonomskih pravila“, rekla je Angela Merkel na skupu CDU-a u turističkom središtu na Baltičkom moru.

„Kod mnogih, pa tako i kod mene, nešto se promijenilo kada smo vidjeli da Britanci žele izaći, kada smo strepili zbog izbora u Francuskoj i Holandiji“, rekla je Merkel. I zato je uvidjela, kako je rekla, da se za Evropu isplati boriti.

„Ta se borba ne smije prepustiti samo zastupnicima Evropskog parlamenta“, dodala je.

Evropska unija nije savršena

Ona je istodovremeno priznala da EU nipošto nije savršena te da je Brisel ponekad previše birokratski nastrojen. 

“No shvatili smo zadnjih nekoliko mjeseci da je Evropa više od birokratske i ekonomske regulative, da Evropa i zajednički život unutar Evropske unije ima veze s ratom i mirom, da bi desetljeća mira uspostavljenog nakon 2. svjetskog rata bila potpuno nezamisliva bez Evropske unije”, istakla je Merkel, čije su riječi dočekane pljeskom.

“Mnogi su ljudi u prošlosti uzimali Evropsku uniju ‘zdravo za gotovo’, stvari poput slobode govora, slobode vjere i slobode kretanja”, kazala je Merkel, koja je odrasla u komunističkoj bivšoj Istočnoj Njemačkoj. “Toga još uvijek nema u mnogim dijelovima svijeta. I zato je vrijedno boriti se za Evropu”, istakla je. 

Ona je istovremeno objasnila kako je boljitak Evropske unije i u njemačkom interesu.

„Ako ojača Evropa, ojačat će i Njemačka“, zaključila je Merkel koja je posljednjih dana, zajedno s francuskim predsjednikom Macronom, dala impulse za reformu zone eura i za uvođenje zajedničkog ministra finansija za ovo monetarno područje.

Prve korake u tom smjeru, kako je prije najavljeno, Njemačka i Francuska žele poduzeti zajednički nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj krajem septembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Uoči predstojećeg sastanka lidera 20 najjačih ekonomija svijeta, kancelarka Angela Merkel, čija je zemlja domaćin samita G20, ugostila je pojedine evropske čelnike. Dio zajedničkih stavova, kancelarka je prenijela Donjem domu njemačkog parlamenta.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO