Kongres podržao povećanje izdvajanja za odbranu SAD-a

Protiv Donalda Trumpa je u Zastupničkom domu Kongresa proveden postupak opoziva, ali oslobodio ga je Senat (EPA)
Protiv Donalda Trumpa je u Zastupničkom domu Kongresa proveden postupak opoziva, ali oslobodio ga je Senat (EPA)

Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio je svoju verziju velikog godišnjeg budžeta za odbranu, čime je podržao želju predsjednika Donalda Trumpa za većom i snažnijom vojskom, ali je izostavio sporne amandmane u vezi transrodnih vojnika i klimatskih promjena.

Prijedlog Zakona o nacionalnoj odbrani, koji određuje vojnu politiku i odobrava 696 milijardi američkih dolara za potrošnju Ministarstva odbrane, usvojen je sa 344 glasova za i 81 protiv.

Dvostranačku podršku većoj potrošnji za odbranu pokazuje činjenica da je prijedlog podržalo 227 republikanaca i 117 demokrata, a samo je osmero republikanaca i 73 demokrata glasalo protiv.

No, prijedlog mora preći još prepreka prije nego što postane zakon, prije svega zato što će znatno povećati potrošnju za vojsku sa prošlogodišnjih 619 milijardi dolara uprkos ograničenjima vladine potrošnje određenim zakonom o budžetskom nadzoru iz 2011. godine.

Na potpisu kod Trumpa

Senat će o svojoj verziji NDAA glasati kasnije ove godine, a dvije verzije se moraju uskladiti prije nego što se pošalju predsjedniku Trumpu, koji prijedlog treba potpisati, čime postaje zakon, ili odbaciti.

Tokom rasprave o amandmanima na NDAA ove sedmice Predstavnički dom je odbacio amandman podržan od republikanaca koji bi okončao Pentagonovu politiku osiguravanja operacije promjene spola i drugih terapija za transrodne pripadnike vojske u aktivnoj službi.

Zastupnici su se, također, usprotivili amandmanu republikanaca koji bi spriječio Pentagon da provodi politike uvođenja zelene energije i politike vezane za borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Donald Trump predložio je nacrt budžeta. Predlaže više novca za odbranu, a manje za diplomatiju. Prijedlog mora da prođe Kongres. Za mnoge demokrate, ali i republikance, ovakvi Trampovi prijedlozi su neprihvatljivi.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO