Zaljevska kriza: Rat na Twitteru priziva duhove

Korisnici društvenih mreža sarkastično su odgovorili na optužbe slikama i isječcima iz popularnijih dječijih filmova (Getty Images)
Korisnici društvenih mreža sarkastično su odgovorili na optužbe slikama i isječcima iz popularnijih dječijih filmova (Getty Images)

Najnoviji rat na Twitteru u vezi zaljevske krize dobio je natprirodni zaokret nakon što je iskusni dopisnik informativne mreže iz Saudijske Arabije optužio Katar za vještičarenje.

Stotine korisnika društvenih mreža su tokom proteklog vikenda sarkastično uzvratile udarac pod hashtagom „Katar ima posla s duhovima“, kreiranom nakon što je Khalil Walid Abajoud sa Al-Arabiye postavio niz objava na Twitteru optuživši Dohu da priziva duhove da im pomognu u raspravi sa susjednim zaljevskim zemljama.

„Vračare iz Senegala i Mauritanije dobile milione dolara nakon što su šeici u Kataru ponudili da spuste duhove i upregnu ih za razrješenje krize“, napisao je Abajoud.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein prekinuli su veze sa Katarom petog juna zbog optužbi da ova država finansira „terorizam“ i da je isuviše bliska sa Iranom – optužbe koje je Katar u više navrata opovrgnuo.

Katar odbacio zahtjeve

Ova grupa na čelu sa Saudijskom Arabijom ponudila je da okonča blokadu prošli mjesec ukoliko Katar pristane na 13 zahtjeva, uključujući i gašenje medijske mreže Al Jazeera, reduciranje veza sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze.

Katar je odbio ove zahtjeve u pokušaju da zaštiti svoj suverenitet, a grupe za ljudska prava su optužile ovu grupu država sa Saudijskom Arabijom na čelu za pokušaj ograničavanja slobode medija u regiji.

Korisnici Twittera, od kojih su mnogi na profilnim slikama imali katarske zastave, odgovorili su na optužbe za čarobnjaštvo i vještičarenje humorom.

Nekoliko korisnika Twittera sugerisalo je kako je vrijeme da Doha otvori vlastiti ogranak škole za vještičarenje i čarobnjaštvo Hogwarts iz Harryja Pottera, poznate knjige J.K. Rowling.

Drugi su postavljali fotografije i GIF-ove sa likom Albusa Dumbledora, upravnika Hogwartsa iz Rowlingine knjige, pokazujući očiglednu ozlojeđenost.

Jedan korisnik Twittera je postavio GIF sa likom Jafara iz dječijeg filma Aladin, čime impliciraju da su zli katarski duhovi bijesni zbog optužbi.

Nour al-Mohanadi je postavio GIF na kojem se duhovi, jedan za drugim razdragano „prijavljuju“ na posao, uz tekst: „Još jedan običan dan na poslu u Kataru“.

Drugi su postavljali videosnimke i fotografije vještica koje se skrivaju.

Amr al-Nasser je postavio fotografiju iz popularnog američkog crtanog filma Simpsonovi, podsmijavajući se neobičnoj grupnoj fotografiji sa misterioznom svjetlećom kuglom napravljenoj tokom posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji u maju.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

Predsjednik senatskog odbora za vanjsku politiku Bob Corker u pismu državnom sekretaru Rexu Tillersonu kazao je kako neće dati odobrenje za prodaju američkog oružja državama na Bliskom istoku sve dok se ne nađe rješenje za diplomatsku krizu u Zaljevu uzrokovanu praktičnom de facto blokadom Katara. Prilikom prošlomjesečne posjete predsjednika Trumpa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja oružja […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO