Njemačka i Francuska razvijaju evropski borbeni avion

Dogovoreno i pokretanje projekta EURODRON do 2019. godine (EPA)
Dogovoreno i pokretanje projekta EURODRON do 2019. godine (EPA)

Njemačka i Francuska su dogovorile razvijanje evropskog borbenog aviona koji bi trebalo da zamijeni avione u postojećim evropskim flotama.

To je dogovoreno na zajedničkoj sjednica vlada Francuske i Njemačke u Parizu, a dio je nove odbrambene i sigurnosne saradnje dvije zemlje.

Francuska i Njemačka su takođe dogovorile i razvoj narednog modela borbenog helikoptera Tigar, kao i pokretanje projekta EURODRON do 2019. godine.

Evropa da uzme sudbinu u svoje ruke

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je sa novom vladom u Parizu osnažena volja za nastavak saradnje dvije zemlje.

“Cijeli ministarski sastanak protekao je u međusobnom razumijevanju da Francuska i Njemačka svojim zajedničkim radom trebaju ojačati Evropsku uniju. Znamo da, s obzirom na razvoj situacije u našem susjedstvu, Evropa mora čvršće uzeti sudbinu u svoje ruke, s ciljem bolje zaštite našeg stanovništva, kako u smislu sigurnosti, tako i u smislu razvoja“, kazala je ona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prvi radni dan na dužnosti provodi u posjeti Berlinu. Evropska unija izgrađena je na snažnim vezama Francuske i Njemačke a Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel nadaju se da mogu revitalizirati Evropsku uniju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO