Tužba protiv Trumpa zbog blokiranja korisnika Twittera

Trump često koristi Twitter za objavu političkih odluka (Reuters)

Organizacija za zaštitu slobode govora tuži američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog blokiranja korisnika Twittera da komentarišu poruke objavljene na njegovom nalogu @realDonaldTrump, tvrdeći da time krši Prvi amandman američkog Ustava.

Knight First Amendment Institute pri Univerzitetu Columbia u New Yorku te sedmero korisnika Twittera, tvrde da je Trump blokirao nekoliko naloga čiji su vlasnici odgovorili na njegove poruke komentarima koji su kritikovali, ismijavali ili izražavali neslaganje s predsjednikom.

Prema tužbi, Trump je blokiranjem njihovih naloga neustavno suzbio protivljenje.

Službene izjave

Pošto Trump često na Twitteru objavljuje političke odluke, njegov nalog može se smatrati javnim forumom iz kojeg vlada ne može isključiti ljude zbog njihovih stavova, dodaje se u tužbi.

Korisnici Twittera ne mogu vidjeti niti odgovarati na poruke drugih korisnika koji ih blokiraju.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Prošle sedmice glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je da se Trumpove poruke na Twitteru smatraju „službenim izjavama predsjednika Sjedinjenih Država“.

Osim Trumpa, grupa tuži i Spicera te Dana Scavina, direktora za društvene mreže Bijele kuće.

U tužbi se traži da se blokiranje proglasi neustavnim te da se predsjedniku naredi da ukine blokadu korisnika.

Savezne agencije i sudovi smatraju Trumpove objave na Twitteru službenim izjavama, a državni arhiv je savjetovao Bijelu kuću da objave moraju biti sačuvane po zakonu, podsjeća se u tužbi.

Izvor: Agencije