SAD i Katar potpisali sporazum o borbi protiv ‘finansiranja terorizma’

Katar i Sjedinjene Američke Države potpisali su u utorak ugovor o pomoći borbi protiv “finansiranja terorizma” širom svijeta.

Katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani i američki državni sekretar Rex Tillerson ovo su najavili tokom zajedničke konferencije za novinare u Dohi.

Tillerson je u posjeti Kataru kako bi pokrenuo dijalog za rješavanje spora između zaljevskih zemalja.

“Danas je Katar prva zemlja koja je potpisala memorandum sporazuma sa SAD-om i pozivamo zemlje koje su nametnule blokadu Kataru da nam se pridruže kao potpisnice”, rekao je Sheikh Muhamed.

Dodao je da potpisivanje nije “povezano s posljednjom krizom i blokadom nametnutom Kataru”.

‘Katar ima racionalne stavove’

Tillerson je pohvalio Katar zbog potpisivanja ugovora i posvećivanja naporu da se “otkrije i onemogući finansiranje terorizma”.

“SAD ima jedan cilj – da ukloni terorizam sa lica zemlje”, rekao je Tillerson.

“Zajedno će SAD i Katar uraditi više da otkriju izvore finansiranja, uradit će više da sarađuju i dijele informacije, uradit će više da regiju i našu domovinu učine sigurnima.”

Emir Katara Tamim bin Hamad Al Thani ranije u Dohi se sastao s Tillersonom.

Tillerson je kazao da smatra kako je Katar bio jasan i racionalan u svojim stavovima, dodavši da je Dohu posjetio s ciljem da se izbjegne dalja eskalacija krize.

Planirano je da zaljevsku turneju nastavi posjetom Saudijskoj Arabiji.

“Američki državni sekretar je ponovio uvjerenje, ali i želju da kriza, koja traje duže od mjesec, neće dalje eskalirati”, javlja iz Dohe reporter Al Jazeere Jamal Elshayyal.

Tillersonova posjeta Dohi dolazi nakon sastanka s emirom Kuvajta i drugim zvaničnicima u ponedjeljak.

Krizu riješiti dijalogom

“Pokušavamo riješiti pitanje koje se odnosi ne samo na nas, nego na cijeli svijet”, kazao je Tillersonu kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmed al-Sabah.

Američki zvaničnici tvrde da Tillerson ne očekuje rješenje odmah te upozorava kako bi do njega moglo doći tek za nekoliko mjeseci, ali želi istražiti mogućnosti za početak pregovora.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kuvajt ranije su pozvali sve strane u zaljevskom sukobu da “hitno zaustave trenutnu krizu i riješe je što je prije moguće, dijalogom”.

Njihov poziv u utorak prenosi kuvajtska državna novinska agencija Kuna.

Izjava je objavljena u vrijeme kada su Tillerson i britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Mark Sedwill boravili u Kuvajtu, koji je posrednik u sporu četiri zaljevske države i Katara, kojem su one nametnule blokadu.

U međuvremenu su četiri države, na čelu sa Saudijskom Arabijom, optužile Katar da je prekršio dogovore iz 2013. i 2014. godine kojima je zabranjena podrška opozicijskim grupama u susjednim zaljevskim državama, kao i u Egiptu i Jemenu.

Poznato je da su dogovori postojali, ali sadržaj dokumenata, u koje je uvid imao CNN, nikad nisu objelodanjeni.

Zaljevske zemlje optužile su Katar da nije ispoštovao dogovore.

Katar opovrgao optužbe

Mnogi od zahtjeva koje su Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein nametnuli Kataru u zamjenu za ukidanje blokade već su bili sadržani u dogovorima iz Rijada 2013. i 2014. godine.

Četiri države početkom prošlog mjeseca prekinule su diplomatske odnose i uvele sankcije Kataru.

Optužuju Katar da “finansira terorizam”, što Katar opovrgava kao “neosnovanu optužbu”.

Nedavno su objavile i listu od 13 zahtjeva, među kojima je i gašenje Medijske grupe Al Jazeere, kao preduvjet za ukidanje sankcija.

Doha je odbila zahtjeve.

Izvor: Al Jazeera i agencije