OIC upozorio na porast islamofobije u svijetu

Negativnom odnosu prema islamu i muslimanima doprinijeli su izbjeglička kriza i porast ekstremne desnice u Evropi (Arhiva)

Organizacija islamske saradnje upozorila je na porast islamofobije u svijetu.

U 10. Izvještaju o islamofobiji, kojeg su pripremili stručnjaci OIC-a, a koji je predstavljan na 44. samitu Vijeća ministara zemalja OIC-a u Abidjanu, Obala Slonovače, navodi se da su predsjednički izbori u SAD-u u određenoj mjeri doprinijeli porastu islamofobije u svijetu.

Dodaje se da je negativnom odnosu prema islamu i muslimanima u svijetu doprinijela i izbjeglička kriza, kao i porast ekstremne desnice u Evropi.

Generalni sekretar OIC-a Yusuf bin Ahmad Al-Othaimeen je u predgovoru Izvještaja napisao da su muslimani danas u svijetu izloženi ozbiljnoj diskriminaciji.

Uvrede svetim islamskim simbolima

“Muslimani su zastrašeni i diskriminirani. Nanose se uvrede svetim islamskim simbolima. Čine se zločini iz mržnje protiv onih koji se oblače prema islamskim pravilima. Također, muslimanke koje nose maramu su žrtve negativnih postupaka. Vlade nekih zemalja su zabranile nošenje marame i spriječile muslimane da obavljaju molitvu tako što su uvele određena ograničenja”, naveo je Othaimeen.

Dodao je kako desničarski političari vrijeđaju i omalovažavaju muslimane.

“Desničarski političari i pojedini mediji objavljuju fotografije kojima vrijeđaju muslimanska osjećanja. Ovakvim postupcima marginaliziraju pozitivne vrijednosti u islamu te doprinose porastu islamofobije diljem svijeta”, napisao je Othaimeen.

Izvor: Agencije